V Turnišču bi lahko zraslo podjetje za izdelavo električnih avtomobilov

Na javni poziv Občine Turnišče, da ta ne daleč stran od avtocestnega priključka Turnišče prodaja zemljišče po načinu javnega zbiranja ponudb, v izmeri treh hektarjev, se je odzvalo do sedaj še javnosti neznano podjetje in z Občino podpisalo tudi pismo o nameri. Neuradno naj bi šlo za posredniško podjetje, ki z vlagatelji iz tujine išče lokacijo za vzpostavitev podjetja, ki naj bi se ukvarjalo s proizvodnjo električnih avtomobilov brez lakirnice.
“Načrtujejo 14-milijonsko investicijo. V začetku naj bi bilo zaposlenih okrog 70 ljudi, v petih letih pa bi se ta številka povečala na 400. Podjetje bi želelo na lokaciji proizvajati električne avtomobile, podjetje pa lakirnice tukaj ne bi imelo, kar je bilo tudi že prvo vprašanje pri pogovorih. Podjetje je pripravljeno kupiti celotno zemljišče, na kateri je več parcel, gledano desno iz smeri vožnje iz Nedelice proti Turnišču. Parcele smo že tudi dali oceniti, kvadratni meter pa je bil ocenjen na 5 evrov. Da se bo na omenjeno prodajo odzval le en ponudnik seveda ne moremo garantirati, saj se lahko zaradi javnega poziva prijavi več interesentov,” je dejal Borut Horvat, župan Občine Turnišče.

Ker pa imajo v Turnišču s takšnimi prodajami slabe izkušnje in ker v tem primeru posredniško podjetje ne želi razkriti podrobnosti sodelujočih pri podjetju, so se na Občini odločili v pogodbo vnesti določena varovala oz. pogoje. “Pogoj je, da v roku enega leta od spremembe občinskega podrobnega prostorskega načrta interesent poda vlogo za gradbeno dovoljenje, za tem mora v roku enega leta od pridobitve pravnomočnega gradbenega dovoljenja začeti z gradnjo podjetja in, v primeru neizpolnitve pogojev, se v pogodbo zapiše klavzula, da zemljišče ponovno postane last Občine Turnišče, investitorju pa se vrne brezobrestna kupnina zmanjšana za pogodbeno kazen, ta je med 10 in 20 odstotki kupnine” je še dejal župan Horvat. S prodajo zemljišča bi sicer občina zaslužila 168 tisočakov.

Prokurist podjetja je Egipčan, direktorica podjetja je Slovenka. V Turnišču nameravajo ustanoviti povsem novo podjetje, na Občini pa med drugim že razpolagajo z določenimi skicami objektov. Horvat med drugim dodaja, da ima investitor namen kupovati tudi sosednje parcele, do pokopališča, “a najprej naj investitor izvrši obljubljeno. Zadovoljen bom že s tem,” je še dejal in poudaril, da je Občina v razgovorih že tri mesece. “Garancije, da pa se bo vse to res zgodilo, seveda žal ne morem dati,” je zaključil.