V spomladanskih dneh so pogoste nesreče pri delu

S pomladjo prihaja tudi čas različnih spomladanskih opravil na njivah, v gozdovih, vinogradih, sadovnjakih in drugje, z opravili pa prihajajo tudi delovne nesreče. Te so precej pogoste predvsem v gozdovih pri sečnji in spravilu lesa, pogoste pa so tudi ob uporabi delovnih strojev.
Policisti PU Murska Sobota, so v preteklosti v tem časovnem obdobju, obravnavali več nesreč pri delu, ki se nanašajo predvsem na nezgode pri delu v gozdu, ko je pri sečnji dreves prihajalo tudi do smrtnih primerov. Pri delu v gozdu izstopa podiranje dreves pri čemer se pogosto dogajajo nesreče, še posebej neizkušenim sekačem.

“Zato želimo preventivno opozoriti vse naj bodo pri sečnji in spravilu lesa ter pri izdelavi drv še posebej previdni. V gozdu nikoli ne delajte sami in pri delu uporabite zaščitno opremo. Delajte v lepem vremenu in v ugodnih delovnih razmerah. Pri sebi imejte mobilni telefon in prvo pomoč. Razmislite, kako boste ukrepali, če bi prišlo do nezgode, predvsem pa presodite ali ste za tako delo dovolj usposobljeni in opremljeni. Za varno delo je potrebno imeti ustrezno varnostno opremo. Delavci nikoli ne smejo biti brez čelade, zaščitnih rokavic, čevljev in hlač ter glušnikov,” so sporočili iz PU Murska Sobota.

Pri delih se pogosto uporabljajo traktorji, ki so konstruirani za vožnjo, vleko ali potiskanje traktorskih priključkov, za pogon teh priključkov ali za vleko priklopnega vozila. “Vse voznike traktorjev policisti opozarjamo, naj vozijo previdno in odgovorno,” so še sporočili iz policije.