V Selnici se je žrtvam totalitarnega režima poklonil tudi župan Magyar, prihodnje leto poklon v Lendavi

V Sloveniji in Evropi smo včeraj obeležili evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, ki ga je leta 2009 določil Evropski parlament, od leta 2012 pa ga uradno obeležujemo tudi v Sloveniji. Dan spomina spremljajo opozorila, da življenje brez totalitarizma in avtoritarizma ni samoumevno in da se je treba zanj boriti.
Dražen Srpak, župan Murskega Središća je lansko leto podal predlog, da bi omenjeni spominski praznik obeležil skupaj z župani najbližjih občin sosednje Slovenije in Madžarske, ter z župani okoliških občin Murskega Središća, Sv. Martin na Muri, Podturen in Vratišinec. Letošnje leto, torej včeraj, je spominski venec bil položen v središču Selnice na sosednjem Hrvaškem, prihodnje leto pa se bo to zgodilo v Lendavi. Sveče ter venec so pred spomenikom žrtvam položili župan Občine Lendava Janez Magyar, župan Murskega Središća Dražen Srpak, načelnik Selnice Ervin Vičević in predstavnik Sv. Martina na Muri g. Novinščak.

Vsi prisotni so izrazili strinjanje, da se poklonijo žrtvam in, da se jih ne pozabi, “saj si vsaka žrtev zasluži opombo in mir.” Poudarili so, da je pomembno, da o takšnih dogodkih opominjajo mlade da se tragična preteklost ne bi ponovila. Ob tej priložnosti je lendavski župan Magyar omenil zgodbo svojega deda, kako si je slednji z begom na sosednjo madžarsko rešil življenje.

Za vseevropski dan spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov je bil izbran 23. avgust, ker je bil na ta dan leta 1939 podpisan pakt Ribbentrop – Molotov o nenapadanju in razdelitvi interesnih sfer med nacistično Nemčijo in Sovjetsko zvezo, verjetno najhujšima oblikama totalitarizma v zgodovini človeštva. Podatki o tem, koliko žrtev po svetu so povzročili trije totalitarni režimi – fašizem, nacizem in komunizem – so različni, zagotovo pa je bilo žrtev več deset milijonov.

Kot vsako leto se po Evropi in v Sloveniji v teh dneh vrstijo pokloni in obeležitve spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov.