V Rakičanu se bodo srečali Slovenci iz zamejstva in celega sveta

Mestna občina Murska Sobota bo letošnja gostiteljica vseslovenske prireditve za Slovence, ki živijo izven meja matične domovine Dobrodošli doma. Prireditev, ki jo tradicionalno organizira Urad vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu in katere osrednje dogajanje bo v soboto, 8. julija v Dvorcu Rakičan.
Župan Jevšek je ob tem izrazil veselje in zadovoljstvo, da imajo čast gostiti prireditev, ki jo vsako leto obišče nekaj tisoč Slovencev, ki živijo po svetu in zamejskih Slovencev. K organizaciji prireditve je Mestna občina Murska Sobota povabila svoje javne zavode in druge ustanove, v program pa vključila celotno Pomurje. Po županovih besedah je prireditev namreč izvrstna priložnost za promocijo celotne pomurske regije in tkanje prijateljskih in poslovnih vezi.

Vodja kabineta v Uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki je organizator vsakoletne prireditve v drugem kraju v Sloveniji, Andrejka Majhen je povedala, da bo na sami prireditvi, ki je sestavljena iz številnih dogodkov, nastopilo čez 300 članov slovenskih društev, ki delujejo na vseh petih celinah. Urad z ministrom Gorazdom Žmavcem podpira njihovo delovanje, kjer ima velik poudarek negovanje slovenske besede in kulture.

Robert Celec, direktor Raziskovalnega središča  Dvorec Rakičan je predstavil intenzivne priprave na sam osrednji dogodek v Rakičanu in spremljevalne aktivnosti. Od petka, 7. julija do nedelje 9. julija se bo v Murski Soboti in Rakičanu zvrstilo veliko dogodkov, ki bodo namenjeni vsem generacija. Od nogometnega turnirja, okrogle mize, srečanja gospodarstvenikov, nastopov slovenskih društev Slovencev, ki živijo po svetu, do zabavnega dela, ki bo svoj vrhunec doživel v soboto zvečer z nastopom Hišnega ansambla Avsenik in Vlada Kreslina z beltinško bando.