V Radencih ustanovili gospodarsko interesno združenje Lokalno je obetavno

Radenska, Občina Radenci in Agencija SIV so ustanovili gospodarsko interesno združenje (GIZ) Lokalno je obetavno, ki želi kot povezovalna enota reševati trajnostne regijske izzive s poudarkom na varovanju voda, inovativnosti, krožnem gospodarstvu in podpori lokalnemu okolju.
“Danes velik premik v bodočnost Radencev. Podpisali smo sodelovanje, Agencije SIV, Radenske in Občine v smeri trajnostne zaščite vodnih in vrelčnih virov, sodelovanja v razvoju turizma, pomoči osnovnošolskim otrokom, …” je veselo naznanil Roman Leljak, župan Občine Radenci. Zasnovano na pobudo Radenske in z izjemno energijo in zanosom vseh ustanovnih članov si je zadalo pomembne cilje, med katerimi so glavni naslednji trije: varovanje voda v najširšem pomenu, vzpostavitev trajnostnih praks tako v regijski gospodarski kot kmetijski dejavnosti ter podpora lokalnemu družbenemu okolju.

“Lokalno je obetavno je pobuda, ki se je rodila iz srčnih aktivnosti vseh nas, ki malo po malo, vsak zase rešujemo določene lokalne izzive, pa naj bodo okoljske, družbene ali povsem poslovne narave,” je pojasnila Alenka Dujanović, direktorica GIZ Lokalno je obetavno. “Če želimo trajnostno prihodnost – in v naši regiji si mnogi zanjo zelo prizadevamo -, potem nam bo to uspelo le s skupnimi močmi. Povezani v partnerske projekte lahko delujemo hitreje, bolj učinkovito, predvsem pa s skupnimi znanji lažje rešujemo izzive.” Alenka Dujanović, sicer vodja odnosov z javnostmi v Radenski Adriatic, je prepričana, da je GIZ Lokalno je obetavno zgodba o uspehu: “Izredno me navdihuje dejstvo, da so se kot ustanovni partnerji GIZa povezali parterji iz gospodarstva, lokalne oblasti ter stroke. S takim prepletom znanj in izkušenj bodo prihajajoči projekti, ob sodelovanju s podporniki, z različnimi strokovnjaki verjamem da veliko lažje realizirani. Pod naše okrilje so dobrodošli vsi, ki želijo narediti trajnostni korak naprej, pa naj bodo to kmečki pridelovalci ali napredne gospodarske družbe.”

GIZ bo svoje prve aktivnosti pričel z novim šolskim letom. “Prvošolčki v občini Radenci bodo prejeli vse potrebne šolske potrebščine. Vsi šolarji, ki pa so imeli odličen uspeh v zadnjih treh razredih osnovne šole, bodo v srednji šoli prejemali mesečno finančno spodbudo v višini 100 evriv. S tem želimo mladim perspektivnim umom približati možnost razvoja znotraj domačega okolja,” razlaga župan občine Radenci, Roman Leljak.

Jeseni bodo izvedli večjo čistilno akcijo, v kateri nameravajo združiti celotno lokalno skupnost vseh generacij in z aktivno udeležbo vseh izobraževalnih institucij. V okviru varovanja okolja pa bo letno potekalo tudi sajenje dreves (pod okriljem Radenskine akcije Bolj zelena Slovenija). Med bolj inovativne pristope GIZ gre šteti tudi načrtovane aktivnosti na zemljiščih oz. travnikih Radenske. Površine bodo namreč namenjene zasnovi in izvedbi učnih poligonov, izobraževanju otrok o trajnostnem razvoju, v sodelovanju z zainteresiranimi lokalnimi izvajalci pa se bodo lahko spremenili tudi v samooskrbne vrtove ali zeliščne nasade. Pri teh aktivnostih bo mentorica prof. ddr. Ana Vovk  iz Mednarodnega centra za ekoremediacije, Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru.