V Prekmurju se je mudil Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravko Počivalšek

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, se je konec minulega tedna mudil v Prekmurju. Na delovnem obisku se je sestal z župani Občin Moravske Toplice, Cankova, Beltinci in Murska Sobota. Župani so Počivalšku predstavili ideje in projekte.
Uvodoma se Počivalšek odpravil v občino Moravske Toplice, kjer sta s tamkajšnjim županom Alojzom Glavačem najprej sodelovala na videokonferenčnem srečanju Slovenske turistične organizacije z župani slovenskih občin. “Na srečanju sem poudaril, da je treba narediti premik v smeri turistične infrastrukture, ki generira višjo dodano vrednost.” V nadaljevanju obiska je župan Glavač predstavil občinske načrte za razvoj osrednje prekmurske turistične destinacije. “Celovita ureditev središča Moravskih Toplic in izgradnja večnamenske dvorane bo nov velik korak naprej za lokalno turistično infrastrukturo,” je zapisal Počivalšek.

Drugo srečanje je potekalo v občini Cankova z županom Danilom Kacijanom. “Predstavil je izvrsten projekt razvojnega centra za uporabo industrijske konoplje v gradbeništvu, kozmetiki in drugih panogah. Ustanovili so konzorcij in povezali lokalne znanstvene in gospodarske subjekte, k sodelovanju pa so pritegnili tudi avstrijske znanstvene institucije. To je pravi pristop za demografsko ogrožena območja. Naslednji korak je ureditev pogojev za pridelavo in predelavo konoplje za medicinske namene, kar je tudi programska prioriteta stranke SMC. Regulacija tega področja ponuja velik gospodarski potencial, zato smo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo oblikovali posebno projektno skupino za področje medicinske konoplje, ki bo pripravila celovit pristop z regulacijo, strogim nadzorom in makroekonomskimi izračuni,” je zapisal Počivalšek.

Župan Občine Beltinci Marko Virag je ministru predstavil projekt mednarodnega logističnega centra Lipovci. “Gre za investicijo, ki lahko privede do številnih kakovostnih delovnih mest in regiji omogoči dodaten zagon. Slovenija ima zaradi svoje geostrateške lege ogromen potencial za razvoj logistične platforme za celotno Srednjo Evropo. To moramo začeti izkoriščati in zagotoviti infrastukturo, ki bo konkurirala bližnjim sosedam,” je zapisal Počivalšek.

“Z županom Murske Sobote Aleksandrom Jevškom sva govorila s predstavniki športa v regiji. Šport je pomemben tudi za Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, še posebej z vidika izjemne promocije Slovenije, za kar smo lahko hvaležni našim šampionkam in šampionom,” je zapisal minister. Državni sekretar na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport dr. Mitja Slavinec je ob obisku ministra napovedal okrepitev vlaganj v športno infrastrukturo. “Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je delovni obisk v Pomurju sklenil v Murski Soboti, kjer smo se skupaj z državnim sekretarjem Mitjo Slavincem in nekaterimi predstavniki športnih zvez in društev pogovarjali o vlaganju v športno infrastrukturo in šport na sploh, ki ima multiplikativne učinke, med drugim tudi v turizmu,” pa je zapisal župan MO Murska Sobota, dr. Aleksander Jevšek.