V poostrenem nadzoru 8 voznikov pod vplivom alkohola

Policisti so na pomurskih cestah od 5. do 14. novembra poostreno nadzirali promet s poudarkom na psihofizičnem stanju voznikov. V poostrenem nadzoru, ki ga je policija minulo soboto popoldan izvajala v Radencih, so ugotovili, da je 8 voznikov vozilo pod vplivom alkohola. Novembrski čas okoli martinovega je namreč znan po številnih prometnih nesrečah, ki jih prepogosto povzročijo opiti vozniki.
“V sklopu poostrenih nadzorov nad psihofizičnim stanjem voznikov so pomurski policisti minulo soboto, 13.11.2021 med 16. in 24. uro izvedli poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov po metodologiji Promil. V poostrenem nadzoru je bilo z indikatorji alkohola preizkušenih 239 voznikov, od katerih jih je pod vplivom alkohola vozilo 8. Pri 5 je koncentracija znašala do 0,52 in pri 3 nad 0,52 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. En voznik je odklonil preizkus alkoholiziranosti. Ugotovljenih je bilo tudi 13 drugih kršitev in zasežena so bila 3 vozila,” so sporočili iz PU Murska Sobota.

“V okviru nadzora nad psihofizičnim stanjem vsakemu vozniku, ki ga imamo v postopku, odredimo preizkus alkoholiziranosti; po potrebi pa s hitrimi testi ugotavljamo tudi prisotnost drog v organizmu,” so še sporočili. Približno vsaka deseta prometna nesreča nastane zaradi uporabe alkohola, vzrok vsake tretje smrtne prometne nesreče pa je opit voznik. Udeležencem cestnega prometa se zmanjšajo motorične sposobnosti že po enem kozarcu zaužitega alkohola. Poslabša se sposobnost zaznavanja, napačno se presodi razdalja med objekti, upočasni reakcijski čas in zoži zorni kot, kar vodi k večjemu tveganju za nastanek prometne nesreče.

Policisti so izvajali poostren nadzor na območju Pomurja, minulo soboto torej predvsem v Radencih. Izvajali so ga tudi na območju policijske postaje Lendava in policijske postaje Gornji Petrovci ter policijske postaje Ljutomer. “Nadzor smo začeli izvajati ob 16. uri. Lahko rečemo, da je stanje precej slabo, kot pa dobro. Nenazadnje imamo že štiri preizkuse, ki so pozitivni, poleg tega pa imamo tudi zaseženo motorno vozilo voznika, ki je vozil brez vozniškega dovoljenja,” je na kraju povedal Srečko Šteiner iz sektorja uniformirane policije policijske uprave Murska Sobota ter dodal, da “so bili kraji nadzor izbrani na podlagi tega, kje se kršitve največkrat dogajajo in tam, kjer je zgostitev prometnih nesreč največja.”

Vožnja pod vplivom alkohola je prepovedana, neprilagojena hitrost pa je še vedno najpogostejši vzrok nastanka prometnih nesreč, še opominja Šteiner. Do sobote so policisti na pomurskih cestah odredili 600 preizkusov alkoholiziranosti, od tega jih je bilo 22 pozitivnih.