V Pomurju večja brezposelnost, a tudi že nove zaposlitve

Marca so v Pomurju ob epidemiji covida-19 zabeležili 472 prijav novih brezposelnih, kar je 60 odstotkov več, kot je bilo prijav marca lani. Samo od 1. do 20. aprila so po nepopolnih podatkih zavoda za zaposlovanje v evidenco prijavili 781 oseb. Ob tem pa je spodbudno, da so se nekateri zaradi zaposlitev iz evidence že odjavili.
Posledica poslabšanja gospodarskih razmer v letošnjem marcu je tudi porast števila brezposelnih v primerjavi z lanskim marcem. Največ brezposelnih je zabeleženih v gostinstvu, gradbeništvu in storitvenih dejavnostih. “Podatki za april so začasni, saj za veliko število oseb, ki so že oddale prijave za vpis elektronsko ali po pošti, potekajo postopki preverjanja pogojev za vodenje v evidenci in niso zajeti v tej številki,” je za STA pojasnila vodja območne službe Murska Sobota zavoda za zaposlovanje Stanislava Perčič.

Mala in srednje velika podjetja so tista, ki so na Zavod RS za zaposlovanje poslala največ ljudi, enako velja za samostojne podjetnike, vsi pa trpijo zaradi posledic ukrepov ob epidemiji covida-19. Perčičeva pravi, da težko izpostavi posamezne dejavnosti, saj odpuščajo povsod, največ delavcev pa ostaja brez zaposlitve v gostinstvu, gradbeništvu in storitvenih dejavnostih. Velik del priliva v Pomurju so predstavljali tudi delavci migranti. Tisti, ki so se po zimskih mesecih odjavili, ker so se zaposlili v Avstriji, so se zadnji mesec množično vračali oz. dobivali sporazumne odpovedi delovnega razmerja, so še zapisali na STA.

V Pomurju je bilo konec marca zabeleženih 6078 brezposelnih, kar predstavlja 7,8 odstotka vseh brezposelnih v Sloveniji. V primerjavi s koncem marca lani je bilo prijavljenih brezposelnih več za 0,8 odstotka. Navkljub vsem podatkom, je konec marca v Pomurju kljub temu bilo manj brezposelnih kot konec februarja, in to na račun odliva v začetku marca oz. pred epidemijo. V aprilu večje brezposelnosti kot marca ni za pričakjovati.