V Pomurju 76 kršitev povezanih s problematiko pešcev

Med 2. in 15. oktobrom je po vsej Sloveniji potekala preventivna akcija za večjo varnost pešcev, v kateri so policisti ugotovili 2.066 kršitev. Od tega so izrekli 955 opozoril. 1.921 kršitev so storili pešci, 145 kršitev pa vozniki.
Na območju Policijske uprave Murska Sobota so v omenjenem obdobju, med izvajanjem poostrenih aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti pešcev v cestnem prometu, ugotovili 76 kršitev povezanih s problematiko pešcev, od tega 74 kršitev pešcev (neuporaba svetlobnih teles v nočnem času, prečkanje vozišča izven zaznamovanih prehodov za pešce, nepravilna hoja po vozišču, ipd.) in 2 kršitvi voznikov (neupoštevanje pravil o prednosti pešcev na prehodu za pešce), ki so ogrožali varnost pešcev.

“Z aktivnostmi in nadzorom cestnega prometa, usmerjenim v zagotavljanje večje varnosti pešcev, kot ranljive kategorije udeležencev cestnega prometa bomo policisti Policijske uprave Murska Sobota nadaljevali tudi v prihodnje,” so sporočili.

Najpogostejše kršitve pešcev, ki jih policisti ugotavljajo med tovrstnimi nadzori, so:

  • nepravilno prečkanje vozišča izven zaznamovanega prehoda za pešce,
  • prečkanje vozišča pri rdeči luči na semaforju,
  • neuporaba ustreznih svetlobnih teles, zaradi katerih bi bili v temnem delu dneva vidnejši.

Vozniki pa najpogosteje:

  • izsiljujejo prednost pešcem na zaznamovanem prehodu za pešce,
  • pogosto pa vozijo preko zaznamovanega prehoda za pešce celo pri rdeči luči na semaforju.

Pred nami je obdobje, ko je svetli del dneva čedalje krajši, zmanjšano vidljivost pa povzročata tudi občasna megla in slabo vreme. Vse to vpliva na varnost v prometu, še posebej najbolj ranljivih skupin udeležencev.