V okviru akcije Alcohol & Drugs policija ta teden preverja psihofizično stanje voznikov

Da bi bile slovenske ceste varne za vse prometne udeležence, policisti ta teden, med 3. in 9. junijem, po vsej Sloveniji preverjajo, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola. Več pozornosti pa bodo namenili tudi preverjanju prisotnosti drog pri voznikih.
“Kar vsaka tretja smrtna prometna nesreča se zgodi zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Vse voznike zato pozivamo, naj nikar ne sedejo za volan, če so pred tem uživali alkohol ali druge psihoaktivne snovi, oziroma naj si zagotovijo varen prevoz. K varni in odgovorni udeležbi v prometu pozivamo tudi kolesarje in pešce,” so zapisali pri Policiji.

Namen poostrenega nadzora in aktivnosti policistov

Namen poostrenega nadzora je, da v sodelovanju z drugimi organizacijami prispevajo k osveščanju o problematiki vožnje pod vplivom alkohola in drog, zmanjšanju števila neodgovornih voznikov ter s tem tudi k zmanjšanju števila prometnih nesreč, ki jih povzročijo taki udeleženci v prometu.

V tem času bo na številnih cestnih relacijah po državi zato mogoče opaziti povečano število policistov, ki bodo preverjali tako vožnjo pod vplivom alkohola kakor tudi vožnjo pod vplivom prepovedanih drog in psihoaktivnih zdravil. Poostrene kontrole bodo potekale ob različnih časovnih obdobjih in na različnih cestnih relacijah. Preizkus alkoholiziranosti bomo policisti odredili tudi vsem kršiteljem hujših prekrškov (visoka prekoračitev hitrosti, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje določil o prednosti itd.).

Gostinci, spoštujte določbe ZOPA

Policisti bodo izvajali tudi poostren nadzor nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola (ZOPA), in sicer bodo preverjali, kje oz. v katerih gostinskih lokalih so vozniki, kontrolirani v poostrenem nadzoru, in udeleženci hujših prometnih nesreč z višjo koncentracijo alkohola v izdihanem zraku uživali alkoholne pijače.

Organizatorje javnih prireditev, lastnike gostinskih lokalov ter trgovce ob tem opozarjajo, naj pri prodaji in ponudbi alkoholnih pijač dosledno spoštujejo ZOPA in alkohola ne prodajajo oz. ponujajo opitim in mladoletnim.

Mednarodno akcijo Alcohol & Drugs koordinira Tispol

Poleg tega so aktivnosti slovenskih policistov usklajene z aktivnostmi Javne agencije RS za varnost prometa in Evropske mreže prometnih policij (Tispol), ki v okviru akcije Alcohol & Drugs koordinira nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov v več evropskih državah.

Podoben nadzor bodo policisti letos izvajali še med 4. in 10. novembrom ter v decembru.