V Murski Soboti zagnali sistem Avant2Go

Župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek je včeraj v družbi Mateja Čera iz družbe Avant car, pionirja uvajanja souporabe 100 % električnih vozil v Sloveniji, s premierno vožnjo po mestnem središču zagnal sistem Avant2Go, ki ljudem v Murski Soboti omogoča sodobno urbano mobilnost z nižjimi stroški, racionalno rabo dobrin ter odgovornejši odnos do okolja.

To skupaj z javnim potniškim prometom, načrtovanimi kolesarskimi povezavami in sistemom Park+Ride predstavlja odločen premik k sodobni urbani mobilnosti ter spremembi obstoječih prometnih vzorcev.

Pobuda Murska Sobota 4 Future

Župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek je javnosti predstavil tudi svojo pobudo Murska Sobota 4 Future, s katero zastavlja preobrazbo Murske Sobote v privlačno in konkurenčno mesto, ki učinkovito zadovoljuje potrebe občanov in skupnosti v 21. stoletju. S pobudo želi vzpostaviti platformo za povezano in sistematično sodelovanje z občani, nevladnimi organizacijami in podjetji, da skupaj z urbanimi inovacijami dosežejo spremembe v upravljanju, delovanju, razvoju in percepciji Murske Sobote. Po njegovih besedah je Murska Sobota »majhno mesto velikih ambicij«.

V okviru pobude Murska Sobota 4 Future bo Mestna občina Murska Sobota razvijala vrsto aktivnosti v 4 stebrih. Z urbanimi inovacijami povezujejo znanost, podjetja in skupnost s ciljem, da z novimi pristopi najdejo najboljše načine za boljše urbano življenje. Izhodišče tega pristopa so potrebe občanov ter skupnosti, ki jih naj mesto zadovoljuje z javnimi storitvami ali spodbujanjem novih projektov. Z novo urbano identiteto želijo spremeniti percepcijo mesta navznoter in navzven, saj potrebuje Murska Sobota večjo samozavest, da uresniči nesporne prednosti, ki jih dajejo njena lega, povezanost, kakovost naravnega okolja ter kompetence ljudi, gospodarstva in institucij. Z urbanim dialogom želijo k iskanju novih idej in rešitev, pa tudi k učinkovitemu javnemu nadzoru, pritegniti celotno skupnost. S tem želi mesto krepiti socialno vključenost, participacijo v javnih zadevah ter kompetence celotne skupnosti pri soočanju z izzivi mesta. Z urbanimi projekti, ki jih financira iz mehanizma CTN (Celostne teritorialne naložbe), bo Murska Sobota uresničila s Trajnostno urbano strategijo začrtane projekte prenove mestnega središča, obnovo kulturne dediščine, revitalizacije Soboškega jezera in zagona projektov urbane mobilnosti.

Dr. Aleksander Jevšek, župan Mestne občine Murska Sobota: “Trajnostno preobrazbo mesta lahko dosežemo le, če povežemo vso pamet Murske Sobote. S to pobudo zato predvsem odpiramo prostor idej in inovacij kot sistematično iskanje odgovorov na vprašanje, kako v mestu, kakršno je Murska Sobota, učinkovito odgovoriti na nove in drugačne potrebe ljudi v 21. stoletju.” Pobuda Murska Sobota 4 Future je bila predstavljena v soboškem klubu Bunker, ki je zasnovan na temo apokalipse in z notranjo opremo ter vsebinami jasno opozarja na posledice neodgovornega odnosa do družbe in okolja. Župan dr. Aleksander Jevšek: “S pobudo, predvsem pa konkretnimi spremembami v mestu, Murska Sobota združuje voljo za drugačno prihodnost, ki bo zelena, povezana in pametna. Mursko Soboto hočemo razvijati kot mesto za prihodnost, ki ga odlikuje visoka kakovost življenja. Prav to pa je osrednji cilj pobude Murska Sobota 4 Future.”

jevsek01

O projektu souporabe Avant2Go

Projekt souporabe vozil Avant2Go je odraz enega največjih svetovnih trendov – ekonomije delitve. Temelji na uporabniških vzorcih mobilnosti, ki kažejo, da lastniško vozilo v povprečju kar 92 % vsega časa stoji neuporabljeno, pri čemer ves ta čas lastniku povzroča stroške. Souporaba vozila, ki nadomešča lastništvo, stroške mobilnosti posameznika zniža tudi za več kot 50 %. Avant2Go uporabnikom omogoča, da preko pametnih telefonov rezervirajo, aktivirajo in uporabljajo vozila, ko jih potrebujejo in zanje plačajo le, ko jih uporabljajo. Snovalci so v sistem vključili 100 % električna vozila BMW, Renault, Smart in Nissan, ki med vožnjo ne proizvajajo škodljivih izpustov in pripomorejo k trajnostnim prizadevanjem.

Avant2Go je Mursko Soboto izbral za prvo mesto, kamor se souporaba širi izven Ljubljane, kjer so sistem zagnali julija letos. Matej Čer iz družbe Avant car pravi: “Če želimo dvigniti standard, se moramo najprej ozreti v prihodnost. To nam bo pomagalo, da bomo razumeli, v kakšni smeri se moramo razvijati. Pobudo Murska Sobota 4 Future razumem kot prvi in pravi korak v tej smeri. S svojim delovanjem se z veseljem vključujemo v to zgodbo, z željo, da bomo lahko delček mozaika, ki bo za vzgled ostalim ter bo ustvarjal nove priložnosti za višjo kvaliteto življenja in boljšo prihodnost Prekmurja.”

Souporaba se začne v centru na Slovenski ulici, kjer je glavno mestno dogajanje in tudi dnevne migracije ter koncentracija ljudi. Prvi korak sta dve lokaciji, ki sta sorazmerno blizu. Na eni izmed lokacij so postavili tudi pametno polnilno postajo, ki omogoča hitrejše polnjenje vozil – polnjenje Renaulta Zoe tako traja samo približno 1 uro. Podobno kot v Ljubljani je tudi v Murski Soboti začetek pilotni, v okviru česar se bodo dodajale tako lokacije (glede na frekventnost in potrebe) kot tudi vozila. Na začetku bodo na voljo tri različna vozila: privlačni Renault Zoe, poskočni novi BMW i3 z daljšim dosegom (300 kilometrov) in prostorni Nissan Leaf. Ekipa Avant2Go je uporabnikom za vožnje v Murski Soboti pripravila nižje minimalne cene najemov, kar omogoča podpora družb BMW in Renault, predvsem pa podpora Mestne občine Murska Sobota, družb Pomgrad, Roto in Zavarovalnice Sava, ki bodo tudi sami med uporabniki storitve.

Prvi uporabniki lahko k storitvi sicer pristopijo po znižani prijavnini v višini 29 evrov (preprosto vplačilo preko spletne strani www.avant2go.com), ki vključuje registracijo in izobraževanje v obliki koristnih napotkov o električnih vozilih in funkcionalnostih aplikacije ter delovanja celotnega Avant2Go sistema. Vse formalnosti nato uredijo v Telekomovem predstavništvu na Slovenski ulici 45 v Murski Soboti, kjer so svetovalci pooblaščeni za izvajanje Avant2Go registracij uporabnikov.