V Murski Soboti se danes tudi uradno začenja festival IZUM

Regionalni center Zveze za tehnično kulturo Slovenije s sedežem v Murski Soboti med 26. in 29. novembrom 2019 organizira Festival Inovativnosti, Znanosti in Ustvarjalnosti Mladih – IZUM 2019, ki bo potekal v centru Maximus v Murski Soboti in ki se bo uradno odprl danes dopoldan. Festival izum organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije.
Festival združuje veliko zanimivih področij, njegov namen pa je mladim na zanimiv način prikazati ustvarjalnost, znanost in gospodarstvo. Pod skupnim imenom IZUM se bodo na festivalu zvrstili tako številni tradicionalni dogodki – Mladi za napredek Pomurja, Znanstvena konferenca PAZU in Astronomski večer – kot tudi ostali spremljajoči dogodki, številna predavanja in zabavne delavnice. Pod okriljem Festivala IZUM bodo potekala predavanja in zabavne delavnice. S festivalom je predvsem mladim ponujen prostor, v katerem lahko predstavijo svoje ustvarjalne in raziskovalne potenciale ter dosežke, poleg tega pa je njim, njihovim mentorjem, staršem in drugim obiskovalcem omogočeno druženje, ustvarjanje, izmenjavo idej in ustvarjanje priložnosti za nadaljnja sodelovanja.

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 65-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, logike, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi.