V Murski Soboti bo že kmalu stal kip sv. Nikolaja

Minuli petek so se na krožišču Cankarjeve ulice začela pripravljala dela za postavitev kipa sv. Nikolaja. “Ob tem bi želel poudariti, da živimo v času, ko potrebujemo povezanost celotne skupnosti, da obvarujemo zdravje, življenja, delovna mesta in možnosti našega skupnega razvoja. Zdaj ni čas za razdore in delitve. Zdaj je čas za tisto, kar nas povezuje, ker nas to dela močnejše za številne izzive med nami,” je dejal tamkajšnji župan dr. Aleksander Jevšek.
“Postavitev kipa sv. Nikolaja, tradicionalnega zavetnika Murske Sobote, je eden od izrazov različnosti, ki tvorijo naše mesto in prekmurski prostor. Mi smo skupnost vseh. Kot župan se ves čas trudim, da okrepimo medsebojno povezanost kljub in zaradi mnogih razlik, ki obstajajo med nami. To sobivanje je vedno odlikovalo Prekmurje in mu klesalo njegov značaj. Takšno sobivanje potrebujemo tudi zdaj. Kot župan zato spoštujem pobudo Katoliške cerkve, da s postavitvijo kipa sv. Nikolaja zaokroži pomembne mestne pridobitve, kot sta postavitev Drevoreda Martina Luthra in obnova spomenika osvoboditeljem na Trgu zmage. Zato vsi skupaj takšne pobude sprejemajmo v duhu sobivanja, strpnosti in medsebojnega spoštovanja.”

Gre za besede soboškega župana, dr. Aleksandra Jevška ob začetku realizacije projekta postavitve kipa soboškega zavetnika sv. Nikolaja oz. sv. Miklavža, ki je mimogrede prvi izmed treh bradatih mož, ki v mesecu decembru obdarujejo zlasti otroke, a tudi druge, ki so skozi vso leto bili pridni. V krožišču (Bakovska, Cankarjeva, Gregorčičeva in Panonska ulica), pri stolni cerkvi v Murski Soboti so se namreč začela dela za postavitev kipa svetega Nikolaja, ki ga je škof Peter Štumpf želel postaviti ob stoletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Mogočen kip, ki bo ob vhodu v mesto pozdravljal mimoidoče, je zasnoval akademski kipar Marjan Drev, njegova vizija je kar štiri metre visoka bronasta podoba svetega Nikolaja, ki naj bi postala magnet tudi za turiste. Sedaj so že postavili nosilce in temeljno ploščo na katerem bo stal 4-metrski kip. Ali bo slednji končan do 6. decembra, ko sv. Nikolaj goduje zaenkrat ni znano

Mnenja Sobočanov glede velikosti in mesta postavitve kipa so sicer podeljena, idejni oče, škof Štumpf pa je že pred meseci dejal: “Sveti Nikolaj, zavetnik Murske Sobote prihaja ob 100- letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom v soboško krožišče ob stolnici. Tu bo ostal kot pomnik prekmurskih korenin.” Kip je zasnoval akademski kipar Marjan Drev, naročnika pa sta soboška škofija in župnija. Finančno pomoč pri postavitvi tega kipa in kipov petih narodnih buditeljev (F. lvanocyja, J.Klekla st., M. Slaviča, F. Kovačica, I. Jeriča), ter kipov svetih bratov Cirila in Metoda je obljubila tudi Mestna občina Murska Sobota. “Se veselimo in pričakujemo prihod sv. Nikolaja v to krožišče.”