V Murskem Središću z največjo stopnjo natalitete in najnižjo brezposelnostjo na Hrvaškem

Mursko Središče, le streljaj oddaljeno od Slovenije, natančneje od mejnega prehoda v Petišovcih ni le naselje poznano po reki Muri in po tem, da veliko mešanih parov na našem območju prihaja prav od tam, temveč po novem tudi po tem, da imajo najvišjo nataliteto na sosednjem Hrvaškem in eno izmed najnižjih stopenj brezposelnosti.

Mursko Središče, le streljaj oddaljeno od Slovensko – Hrvaške meje, ki med drugim tudi z našim mestom goji dobre odnose, je pred kratkim postalo mesto z najvišjo stopnjo natalitete na sosednjem Hrvaškem, spada pa tudi na lestvico mest na hrvaškem, kjer je brezposelnost najnižja. In če so v minulih petnajstih letih imeli težave z nataliteto, minula leta beležijo pravi “baby-boom.” Kot pravijo poznavalci na Hrvaškem, je Mursko Središče najboljši primer nove demografske politike.

Letos se je samo v Murskem Središču rodilo 80 otrok, občina pa za vsakega novorojenega primakne 700 kun nagrade ob rojstvu otroka, kar je preračunanih 91,5 evrov. Starši, ki imajo otroke, so deležni velikih olajšav pri izdatkih za komunalo, tretji otrok družine ima plačan obrok v šoli, vsem otrokom pa bo občina naslednje leto sponzorirala zvezke. Če so leta 2001 imeli 3322 prebivalcev, so jih recimo že čez deset let, torej leta 2011, imeli kar 6307 (Vir: Wikipedia).

To pa seveda še ni vse. Mursko Središče je v treh letih nezaposlenost zmanjšalo za kar neverjetnih 40-odstotkov, po uspešnosti v državi pa so na sedmem mestu, mladi pa, kar je najpomembneje, v mestu vidijo svojo prihodnost.

Zanimivo pa je tudi denimo v Varaždinu. Kazalniki so tudi tam usmerjeni navzgor, vsak otrok pa bo od tamkajšnje občine prejel 120 kun (15,7 eur) “božičnice.” Tamkajšnji občinski svet je enoten: “Občinska blagajna zaradi tega ne bo revnejša.” Skupno bodo za tovrstno “božičnico” porabili 900 tisoč kun, kar je okrog 118 tisoč evrov.

Za boljše demografske kazalnike bi tudi naš državni in občinski vrh lahko odšel na učne ure v Mursko Središće.