V mestu Lendava, Murska Sobota, Moravske Toplice in manjšem delu goričkega od ponedeljka naprej na voljo omrežje 5G

5G Telekom Slovenije je kot prvi mobilni operater v Sloveniji vzpostavil komercialno omrežje pete generacije (5G). V prvi fazi so vzpostavili 150 baznih postaj po Sloveniji, ki delujejo na frekvenci 2.600 MHz in pokrivajo okoli 25% prebivalcev Slovenije. Omrežje 5G bo od ponedeljka naprej uporabnikom na voljo v mestu Lendava, Murska Sobota, Moravske Toplice ter v manjšem delu Goričkega.
Telekom Slovenije uporablja 5G NSA (non-standalone 5G) rešitev, ki združuje 4G jedrno omrežje in 5G radijsko omrežje. Za lansiranje svojega 5G omrežja so uporabili obstoječe frekvence v frekvenčnem pasu 2.600 MHz in nadgradili 150 baznih postaj. Glede na zemljevid pokritosti, ki so ga objavili pri Telekomu Slovenije, bo s ponedeljkom 5. oktobra omrežje 5G na voljo v mestu Lendava, Murska Sobota, Moravske Toplice ter v manjšem delu Goričkega. Omrežje je sicer že na voljo, a ga uporabniki še ne morete uporabljati, saj proizvajalci podprtih telefonov slednjih niso ustrezno nadgradili.

Telekom Slovenije je 5G omrežje kot rečeno vzpostavil na frekvencah, ki so jih pridobili v sklopu prejšnje mega dražbe mobilnih frekvenc v Sloveniji. Ker so frekvence tehnološko nevtralne, jih lahko uporabljajo za katerokoli tehnologijo. S temi frekvencami so trenutno pokrili okoli 25% prebivalstva Slovenije, do konca leta 2020 pa bodo 5G na frekvencah 2.6 GHz ponudili 33% prebivalcev. Kot napovedujejo, pa bo na večji skok potrebno počakati na prihajajočo dražbo mobilnih frekvenc. Telekom Slovenije sicer njihovo javno mobilno omrežje 5G načrtuje v obliki »kampus« omrežij, pri katerih se znotraj ene fizične infrastrukture omogoči virtualna namenska omrežja za različne vertikale, kot so energetika, transport, logistika, industrija, pametna mesta, zdravstvo, zaščita in reševanje (javna varnost) in podobno.

Temne lise predstavljajo omrežje 5G