V Mali Polani bo nastal Paliativni center “Mérna iža”

Na minuli 91. seji sveta pomurske razvojne regije, ki je potekala v veliki dvorani Doma kulture Razkrižje in na kateri je prvič v vlogi predsedujočega nastopil Stanko Ivanušič, župan Občine Razkrižje, je župan Občine Velika Polana mag. Damjan Jaklin predstavil projekt Paliativni center “Mérna iža,” ki bo nastal v Mali Polani.
Spoprijemanje z neozdravljivo boleznijo in soočanje s smrtjo sta težki življenjski izkušnji. Bolniki se srečajo z boleznijo, trpijo njene posledice, čutijo strah in se začnejo spreminjati. Slednjič se morajo sprijazniti z dejstvom, da ne bodo nikoli več ozdraveli. Njihovi družinski člani se spoprijemajo z zdravstveno nego, psihološko podpirajo bolnika, sami pa se borijo z občutkom nemoči, utrujenostjo in z žalovanjem. V tem težkem življenjskem obdobju jih podpira paliativna oskrba. Ta si prizadeva bolnikom zagotoviti čim bolj kakovostno življenje, prisluhniti njihovim potrebam, bolnikovo družino pa želi razbremeniti in ji ponuditi pomoč v obdobju žalovanja.

Na omenjeni 91. seji sveta pomurske razvojne regije je projekt predstavil župan mag. Damijan Jaklin skupaj s strokovnjaki, ki so sodelovali pri pripravi projekta. Objekt bi postavili v Mali Polani. Projekt je dobil soglasno podporo udeležencev seje, kar med drugim pomeni, da se bo v prihodnje razvijal kot projekt regijskega pomena. Investicija je predvidena v Mali Polani. Občina ima za omenjeni objekt že pripravljen Dokument identifikacije investicijskega projekta (DIIP), delovanje centra pa bi se sodeč po predstavljenem gradivu, navezovalo na delovanje mobilne skupine za paliativno oskrbo. Omenjeno mobilno skupino je junija letos vzpostavila regijska bolnišnica.

Člani sveta so omenjeni projekt označili kot pomemben regijski projekt. Občina Velika Polana bo vanj vložila nepremičnino in sicer domačijo in zemljišče v Mali Polani.