V Ljutomeru opravili rez vinske trte

Ob bogatem kulturnem programu, kulinaričnih dobrotah in vrhunskih vinih je minuli vikend, mestni viničar Mihael Kuhar opravil rez vinske trte, ki krasi atrij Mestne hiše v Ljutomeru.

Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer v sodelovanju s Klubom Martina vsako leto, ko praznuje god sv. Jožef, posebno slovesno opravi to vinogradniško opravilo. Ob prisotnosti vinskih kraljic Ljutomera Tadeje Heric in Male Nedelje Danijele Rožman so obiskovalce nagovoril novi predsednik Društva vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer Stanislav Kaučič, ljutomerska županja mag. Olga Karba in častni občan Občine Ljutomer dr. Miran Puconja.

“Vinogradništvo je v današnjem času ključnega pomena in vsi si moramo prizadevati, da bomo na tem sodobnem svetu, na tem ‘internetnem turizmu’ čim bolj prepoznavni. Vsi se trudimo po svoje, da pokažemo svoje prednosti, in moramo stremeti k temu in naš izziv je, da ko bo kdo pomislil na Slovenijo, da bo takoj začutil Prlekijo,” je dejala ljutomerska županja.

Dr. Puconja je k temu dodal: “Z našim vinogradništvom je približno takole, kot z rastočim drevesom, ki je rodilo bogate sadove. Ampak to drevo smo zanemarili, nekako opustili. Vendar to isto drevo nosi v sebi  bogate korenine, žive, čvrste korenine, ki zmeraj vzniknejo nove in nove poganjke. Spustimo svetlobo v te poganjke. Spustimo življenje v te poganjke. Obudimo tradicijo in sloves naših goric, s tem bomo najbolj bogatili sami sebe,  pa tudi naše zanamce, naše potomce, da ne bodo hlapčevali v tujini, kot hlapčujejo, ampak bodo doma gospodarili na svoji zemlji.”