V ljutomerskem domu upokojencev 41 okuženih, neuradno ena smrtna žrtev, zdrave stanovalce preselili v bioterme Mala Nedelja

V Sloveniji je zdaj z novim koronavirusom okuženih 897 ljudi, vse več okuženih je starejših, virus pa se hitro širi predvsem v domovih upokojencev. V ljutomerskem domu upokojencev je skupno 41 okuženih, zdrave stanovalce pa so v teh dneh preselili v bioterme Mala Nedelja.
Najhuje je v ljutomerskem domu starejših občanov, od kjer so sporočili, da je zdaj okuženih 41 ljudi, od tega trije zaposleni. Vzeli so še 25 brisov, pozitivnih je bilo osem. Še pred sedmimi dnevi sta bila v domu zgolj dva okužena. Da bi hitro širjenje virusa preprečili, so predvčerajšnjim del zdravih stanovalcev preselili. Stroka je ocenila, da so prostori primerni, starostniki pa so nastanjeni v manjših nadstandarnih bivalnih enotah — Glampingu Sončna dolina.

Kot je za STA povedala epidemiologinja z območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v Murski Soboti Teodora Petraš, so po ogledu prostorov v Biotermah ocenili, da so primerni za bivanje predvsem za tiste varovance, ki so gibljivi, samostojni in z boleznimi, ki so stabilne. To pomeni, da ti starostniki ne potrebujejo dodatne nege. “Pri tej izbiri moramo biti zelo previdni, seveda pa želimo s tem izolirati tiste, ki so zdravi, torej niso okuženi z novim koronavirusom,” pravi Petraševa, ki dodaja, da je izjemno pomembno varovancem zagotoviti zdravstveno oskrbo.

Na sestanku predstavnikov NIJZ, občine, civilne zaščite in zdravstvenega doma so se dogovorili, da bodo imeli osebje, ki jim bo na razpolago 24 ur. Kot ocenjuje Petraševa, je stanje varovancev v Ljutomeru stabilno, osebje, ki skrbi zanje, pa zelo natančno in maksimalno zavzeto. Včeraj so prišle dodatne zdravstvene delavke, za kar so se dogovorili na regijski ravni. “Občina oziroma civilna zaščita se tudi trudita, da jim bomo priskrbeli malice iz alternativne kuhinje, ki smo jo uredili v bližini Ljutomera. V njej danes že kuhajo tudi za zunanje odjemalce doma,” je še povedal podžupan Občine Ljutomer, Niko Miholič.

Skupnost socialnih zavodov Slovenije sicer odločno nasprotuje premeščanju domnevno zdravih stanovalcev iz domov starejših v domačo oskrbo. Zakaj to ni pravi ukrep? “Po mnenju skupnosti premeščanje zdravih stanovalcev ni pravi ukrep. Če premeščamo stanovalce na drugo lokacijo s prikrito boleznijo, bi ti lahko okužili tudi druge, sicer zdrave. V nobenem trenutku ne vemo, ali je kdo ta trenutek še zdrav.” V Domu starejših Ljutomer je sicer 152 stanovalcev in 90 zaposlenih.