V Ljubljani danes “Štrajk za Muro!”

Zveza društev Moja Mura, ki vodi kampanjo Rešimo Muro, bo danes v Ljubljani pripravila protestni shod, saj vlada še ni sprejela uredbe, ki bi Dravskim elektrarnam Maribor odvzela koncesijo za gradnjo hidroelektrarn na Muri.
“Od Vlade ne pričakujemo, ne zahtevamo, da bi odvzela pravice odločanja naslednjim generacijam. Dejstvo je, da vsaka vlada potrjuje tudi projekte, za katere že danes vemo, da bodo imeli vpliv na kvaliteto življenja bodočih generacij ter na ta način omejuje pravico odločanja bodočim generacijam. Od Vlade RS pričakujemo, da reko Muro skladno z zavezo iz Koalicijskega sporazuma zaščiti na enak način, kot so bila s strani preteklih vlad zavarovana mnoga druga območja narave v Republiki Sloveniji.”

Zveza društev “Moja Mura” je vladi do včeraj postavila rok za sprejem osnutka uredbe, ki bi Dravskim elektrarnam Maribor (Dem) odvzela koncesijo za gradnjo osmih hidroelektrarn na Muri. Že pred dnevi je tudi napovedala protest na svetovni dan voda, če vlada do roka ne bo ukrepala. Vlada tudi včeraj uredbe ni imela na mizi, zato bodo zaščitniki Mure današnji dopoldan izvedli protest.

Protestniki se bodo danes ob 10:30 uri zbrali pred Parlamentom, na Trgu republike v Ljubljani, kjer bo nastopilo najmanj pet govorcev (Samo Tuš, Jani Kavčič, Živa Vigali, Mladi za podnebno pravičnost, Vlado Poredoš in Dejan Kerin (Sava)). Okrog 11:20 ure načrtujejo sprehod pred stavbo Vlade RS, kjer bodo Premierju Marjanu Šarcu ali njegovemu predstavniku bodo izročili zahtevo za odvzem koncesije za gradnjo hidroelektrarn na Muri, a to še ni potrjeno. Za tem bo sledil premik po Prešernovi ulici do Šubičeve ulice in vrnitev pred parlament kjer sledi zaključek.

Zdaj že bivši minister za okolje in prostor Jure Leben, ki sicer do imenovanja novega ministra še opravlja tekoče posle, je kljub nezadovoljstvu Dema in krovnega Holdinga Slovenske elektrarne januarja napovedal, da hidroelektrarn na Muri ne bo. V kampanji Rešimo Muro zdaj menijo, da okoljsko ministrstvo ne izkazuje več interesa po zaščiti Mure, h kateri se je zavezal Leben, prav tako pa da zavlačuje z vložitvijo uredbe na redno sejo vlade.