V Lendavi od včeraj največ hkratnih okužb doslej

Po 1439 testiranjih na novi koronavirus je bilo v torek po celotni državi potrjenih 36 okužb. Zaradi covida-19 se v bolnišnicah zdravi 20 ljudi, umrl ni noben bolnik. V Lendavi imamo trenutno okuženih skupno devet ljudi, vprašanje pa je, kakšne podatke bo NIJZ za naše območje objavil danes. Na območju občine Lendava imamo tako trenutno največje število okuženih doslej.
Povsem možno je, da je trenutno višanje števila okužb na območju Lendave posledica vrnitve ljudi iz dopustov. V tem trenutku je omenjenih 9 okuženih največja številka doslej, od začetka epidemije koronavirusa. V svetu številka sicer zelo narašča – presegli smo 23 milijonov okuženih. Tudi Evropa ima velik porast. V Sloveniji smo doslej potrdili 2722 primerov. Nuška Čakš Jager z NIJZ umiritve števila okužb za zdaj ne pričakuje, kar pomeni, da bi se slednje lahko zviševale tudi na našem območju. Trend se sicer, sodeč po številkah, ne umirja.

Karantena in izolacija

Izolacija pomeni osamitev bolne osebe ali osebe, pri kateri so potrdili covid-19, pa ni nujno, da ima ta oseba simptome. Taka oseba gre v izolacijo in zanjo skrbi lečeči zdravnik. Za vse tiste, pri katerih je bila okužba potrjena, skrbi lečeči zdravnik, ki bo presodil, koliko časa mora v bolniškem staležu vztrajati takšna oseba in se za to suvereno odloča.

Karantena je ukrep, ki ga poznamo že iz spisov iz 7. ali 9. stoletja pred našim štetjem. Skozi vso zgodovino se je karantena pojavljala kot izjemno pomemben ukrep. Karantena je izjemno pomemben javnozdravstveni ukrep v situacijah, v kakršni smo zdaj. Res je, da je bila karantena nekaj časa kar rahlo pozabljena, ker tudi situacije ni bilo take, da bi jo na ta način lahko predstavljali.

Karantena je osamitev zdrave osebe. Osebe, ki je bila v tesnem, rizičnem stiku z osebo, ki je bolna ali okužena. Zato v času inkubacije to osebo zadržimo v karanteni, da morebitno nadaljnje širjenje okužbe, ki bi se pokazalo znotraj tega obdobja, zajezimo. S tem, ko ugotavljamo, da je ta odstotek okuženih znotraj karantene večji, je poudarek, da smo in še vedno ukrepamo pravilno.