V Lendavi najmanj dva okužena, neuradno bi jih lahko bilo 5-10 krat več, tudi po državi

Čeprav je do informacij za posamezno občino težko priti, pa je jasno, da sta v Lendavi uradno okužena najmanj dva, a ker so slednji bili v stiku z drugimi osebami, tudi na delovnem mestu, bi lahko bilo potencialno okuženih 5-10 krat več. To so sicer za območje celotne države razglasili tudi infektologi. Med tem iz zdravstvenih krogov curljajo neuradne informacije, da se je včeraj testiralo veliko oseb iz območja Lendave.
Število okuženih s koronavirusom je v Sloveniji, po včerajšnjih podatkih, naraslo že na 96, opravljenih pa je bilo 3.058 testiranj. Neuradno sta na območju Lendave najmanj dve okuženi osebi, a bi jih lahko bilo 5-10 krat več. Takšen podatek sicer velja za območje celotne države, so dejali infektologi. Po neuradnih informacijah, ki prihajajo iz zdravstvenih krogov, se je včeraj testiralo veliko oseb iz območja Lendave, za kar nekaj oseb je bila odrejena tudi preventivna karantena. Ti, ki so na testiranju bili včeraj, so informacije o svojem stanju prejeli včeraj pozno zvečer ali pa danes zjutraj.

“Bistvo je da se javno življenje ustavi za 14 dni”

Na ministrstvu so imeli sestanek z vodstvi bolnišnic. Dogovorili so se, da bodo bolnike, ki potrebujejo hospitalizacijo, sprejemali tudi v regionalnih bolnišnicah, bolniki z lažjim potekom bolezni pa bodo ostajali doma. Prihod bolnikov bo najavljala dispečerska služba, ki bo pred tem preverila kapacitete v posamezni bolnišnici. Direktorica NIJZ Nina Pirnat je povedala, da se epidemološka situacija v državi hitro spreminja. Infektologi UKC Ljubljana so pozvali k zaustavitvi javnega življenja v Sloveniji. S tem se strinja tudi prihajajoča vlada, ki vse pristojne poziva, da uredbo čimprej izdajo. “Le z odločnimi ukrepi lahko zaustavimo italijanski scenarij.”

ZD Murska Sobota: “Ljudje se še kar ne držijo pravil

“Opažamo, da ljudje sami brez predhodne najave in upoštevanja navodil prihajajo na mesto odvzema brisa. Ponovno pozivamo vse, da se dosledno držijo spodaj navedenih navodil. Pacient s sumom na okužbo z virusom COVID-l9 mora najprej kontaktirati izbranega osebnega zdravnika ali dežurno službo, ta kontaktira epidemiologa, ki mu poda nadaljnja navodila. O napotitvi pacienta na vstopno točko je potrebno le-to predhodno obvestiti na telefonsko številko 02 512 38 04. Pooblaščena oseba kontaktira napoteno osebo in ji poda natančna navodila o načinu in času prihoda na vstopno točko za odvzem brisa v ZD Murska Sobota, Grajska 24. Po končanem postopku pregleda in odvzema brisa se osebo po odločitvi zdravnika pošlje v domače okolje z navodili do prejema izvida oz. napoti v bolnišnico. Osebe, ki so pozitivne na okužbo s COVID-I9, se obravnava v skladu z epidemiološkimi navodili,” so sporočili.