V Lendavi in njeni okolici bo smrdelo še nekaj časa …

Že vsaj trikrat je v minulem tednu znova smrdelo. Smrad se je, kot vsakokrat do sedaj, širil iz razvpite lendavske bioplinarne, še posebno izrazit pa je bil minuli četrtek, posebno izrazit in močan pa v neposredni bližini bioplinarne. Kot kaže, bomo smrad prenašali najbrž še to poletje.
Novi lastnik bioplinarne še vedno izvaja težko pričakovano sanacijo, a je že vse od začetka bilo jasno, da hitra sanacija ne bo možna. Vsebino vsakega fermentorja najprej pošljejo na analizo, za tem sledi rezultatom ustrezno praznjenje dotičnega fermentorja. In ker vzorčenje ter za tem analiza traja, traja pa tudi praznjenje zvrhanih fermentorjev, bo na žalost trajal tudi smrad. In to še lep čas.

Prav hudo je bilo torej minuli četrtek, ko je o smradu pooblaščenca obvestil tudi župan Magyar in sicer preko SMS-a, preko katerega je zapisal, da “v Lendavi ponovno nevzdržno smrdi.” Ob tem je pripisal vprašanje “kaj se dogaja,” in SMS sporočilo nadaljeval z “dajte občanom informacijo, kaj se dogaja,” je bil oster, češ, da “tako ne more dalje,” je zaključil. Ura je sicer bila že krepko čez deseto zvečer.

Naslednji dan, torej minuli petek, dobrih petnajst minut pred deveto dopoldan pa je na SMS sporočilo prejel tudi odgovor: “Smrad ki se je pojavil je posledica večje količine dežja kar nam je povzročilo ponovni vdor vode v dozirno jamo in v halo. To so prostori, katere so spirali gasilci. Tega smradu ne bo več, ko dobimo analize in dovoljenje za izvoz na Madžarsko. Prosim za razumevanje.”

Iz prvega sporočila torej lahko sklepamo, da kot kaže, tudi Občina Lendava nima informacij, ki bi jih za tem lahko delila z občani, iz drugega pa, da bo najbrž zaudarjalo še lep čas.