V Lendavi bomo mlaj postavili ob 18.00 uri, ob 19:30 sledi prižig kresa z Dejanom Židanom

Po vsej Sloveniji bodo v nedeljo zopet v počastitev praznika dela zagoreli kresovi. Čeprav lendavska turistična ponudba kresovanja v Lendavi ne ponuja, to letos že četrto leto zapored v Lendavi organizira tukajšnji občinski odbor SD. Kres bo v Lendavi prižgal podpredsednik vlade RS, mag. Dejan Židan, pred tem pa sledi postavitev mlajskega drevesa.
Kresovanje, kadarkoli se že izvaja, je na Slovenskem predvsem izjemna kulturna dediščina, ki sega daleč nazaj v davnino, v poganske čase. Njeno “delovanje” ni bilo prekinjeno. Današnjih kresovanj torej ne izvajamo kot gledališče zgodovine ali na novo oživljena obredja, ampak kot nadaljevanje davnih tradicij, seveda z vsemi spremembami in inovacijami.

Popolnoma jasno je, da so imela tudi kresovanja v preteklosti različne pomene, kar velja za vse oblike kulturne dediščine. Temeljne spremembe so torej v sami funkciji kresovanj, ki danes ne predstavljajo več nekih mističnih obredij in pomenov, ampak imajo predvsem družabni značaj.

Družabni značaj pa je med drugim tudi temelj turizma, na katerega v naši občini stavimo precej na veliko, a organiziranega kresovanja s strani občine ali turističnih zavodov ni bilo že več kot petnajst let. Pred štirimi leti se je opogumil občinski odbor SD, ko je nasproti term Lendava prvič organiziral kresovanje, ki se bo letos na poti proti Dvojezični srednji šoli odvilo že četrtič.

Preden pa bo zagorel kres, sledi postavitev mlaja. To se bo zgodilo ob 18.00 uri, ob 19.30 pa bo podpredsednik vlade RS, mag. Dejan Židan prižgal ogenj.

Oglasno sporočilo