V hotelu Cubis predstavili mednarodni hekaton, ki bo med 19. in 21. oktobrom 2018

NASA Space Apps Challenge je mednarodni hekaton, ki bo med 19. in 21. oktobrom 2018 hkrati potekal v 200 mestih na vseh sedmih celinah, in bo tudi letos v organizaciji UIP – Univerzitetnega inkubatorja Primorske v Kopru. Mednarodni hekaton so danes predstavili tudi v Lendavi, predstavitve pa se je udeležila tudi predstavnica Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.
Hekaton temelji na sodelovalnem reševanju problemov, s ciljem izdelave odprtokodne rešitve za globalne izzive. Hekatoni so tehnološki razvojni maratoni, namenjeni talentiranim bistrim prostovoljcem – razvijalcem, inženirjem, tehnologom in oblikovalcem; vsakomur s strastjo in željo po takojšnjem pozitivnem učinku na svet.

So odprti za vsakogar, ki je osredotočen na razvoj realnih rešitev kot odgovor na globalne izzive. Hackathon je sestavni del večjega procesa določanja izzivov, ki se nanašajo na zemljo in vesolje. V času Space Apps Vikenda sodelujoči intenzivno iščejo rešitve ter posledično izpopolnijo in izvedejo najbolj obetavne prototipe.

Hekaton je sestavni del večjega procesa določanja izzivov, ki se nanašajo na zemljo in vesolje. V času Space Apps tehnološkega maratona sodelujoči intenzivno iščejo rešitve ter posledično izpopolnijo in izvedejo najbolj obetavne prototipe.

Letošnji izzivi za reševanje, ki jih je izbrala NASA, se nanašajo na šest tematskih področij: “A lahko zgradite…”, “Pomagajte drugim odkriti Zemljo”, “Vulkani, ledene gore in asteroidi”, “Kar planet Zemlja zdaj potrebuje je…”, “Ledeno bleščanje” in “Vesolje lepot in čudes”. Tudi letos bo NASA dala na razpolago vse svoje odprte baze podatkov ter strokovnjake in svetovalce.

Število sodelujočih je omejeno na 40 prostih mest. Reševanje izzivov bo potekalo pod strokovnim mentorstvom in komisijo, ki jo bodo sestavljali strokovnjaki, pedagoški delavci in znanstveniki z omenjenih področij. Registrirati se je potrebno individualno. Na samem dogodku Space Apps Challenge pa se bodo formirale skupine. Priporočljivo je, da vsaj en član v vsaki ekipi zna govoriti angleški jezik kajti vse objavljene informacije bodo prav v omenjenem jeziku.

Koper se je dogodku prvič pridružil pred dvema letoma. Med več kot 25 tisoč udeleženci je v iskanju rešitev za boljši svet pri nas sodelovalo 19 ljudi, predstavili pa so 6 projektov. Zmago sta slavila Space Door Oliverja Glavine, drugo mesto je pripadlo Stanislavu Šliviću s projektom Earth4Kids.