V Gornji Radgoni bo na ogled bionski človek

Sejem sodobne medicine se bo v Gornji Radgoni odvijal med 6. in 8. aprilom, kjer bo predstavljen prvi razvojni projekt in koncept bionskega človeka v Evropi, ki bo služil za izobraževalne namene bodočih inženirjev bionik.

Sejem MEDICAL bo primere najboljših praks slovenskih znanstvenikov in podjetij ter njihovega sodelovanja s tujino predstavil skozi strokovno razstavo in strokovni posvet. Država partnerica sejma bo Velika Britanija, ki se bo predstavila s področjem preprečevanja okužb v zdravstvu. Novost v razstavnem programu bo segment zdravega, sonaravnega bivanja s paleto izdelkov za naravno gradnjo in opremo bivalnih prostorov. Predstavljeni bodo tudi drugi najnovejši medicinski in rehabilitacijski pripomočki, zdravila in preparati, ponudba dietetike in zdravega življenjskega sloga, zdravilstvo, integrativna medicina in digitalizacija v zdravstvu.

Bionski človek?

Bionski človek je zelo kompleksen sistem, v katerega so vgrajeni številni vsadki, kot na primer: srčni defibrilator, spodbujevalnik srca (pacemaker), inzulinska črpalka, gama črpalka, stimulator hrbtenjače, gastrik stimulator, stimulator možganov za globoko stimulacijo pri Alzheimerjevi bolezni, možganski stimulator za blaženje epilepsije, stimulatorji mišic po možganski kapi, MEMS senzorji, slušni vsadek, bionsko oko, možganski vsadek, elektronski komunikatorji med posameznimi vsadki, bionska ročna proteza in nožna proteza, biometrična komunikacija, monitoring delovanja vsadkov in senzorjev ter drugo.

Beseda bionika izhaja iz kombinacije dveh pojmov – bio – logije in teh- nika. Bionika je pravzaprav veda, ki s preučevanjem živih bitji skuša reševati probleme v tehniki. Bionski človek je izobraževalni projekt, namenjen bodočim inženirjem bionike.