FOTO: V Gornjem Lakošu bo zrasla krušna peč, tik ob tamkajšnjem vaškem domu

Gradnje kaminov, lončenih ali krušnih peči v vaških oziroma krajevnih skupnostih doživlja nekakšen preporod. Temu se želijo pridružiti tudi v Gornjem Lakošu. Ob tamkajšnjem vaškem domu bo namreč postavljena krušna peč, za potrebe tamkajšnjih prebivalcev.
V letu 2019 se bo z območja vaškega doma v Gornjem Lakošu velikokrat slišal ropot delovnih strojev. Sledila bo namreč prepotrebna obnova, pa tudi tamkajšnji gasilci bodo deležni novitet v svojih prostorih, saj bodo že obstoječe razširili in posodobili. Vzporedno z obnovitvenimi deli, pa bo ob vaškem domu, natančneje na tamkajšnjem dvorišču, nastajala tudi krušna peč in sicer za potrebe tamkajšnje skupnosti. S tem, kot pravijo, nameravajo ohraniti ljudsko kulturno dediščino.

V Gornjem Lakošu so namreč uspešno kandidirali na razpisu Ministrstva za kulturo RS in Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, s financami pa bodo tako predstavili domačo ljudsko stavbarstvo. Pri gradnji bodo, kot so dejali, precej pomagali pogovori s starejšimi prebivalci naselja, ki se še spomnijo, kako so nekoč opeko izdelovali kar doma.

Peči seveda ne bodo gradili sami, saj je tukaj potrebno specifično znanje, ki pa jim ga bo predal mojster gradnje tradicionalnih peči iz sosednje Madžarske. Ta jim bo predstavil gradnjo tovrstnih peči, spomladi, ko bi se naj dela pričela, pa bo to znanje uporabil tudi pri dejanski gradnji. Seveda je takšna gradnja odvisna predvsem od vremena, saj mora vreme biti suho, temperature pa naj ne bi padle pod 15 stopinj Celzija.

V delu tamkajšnjega vaškega doma sicer obnovitvena dela že potekajo: