V Gomilici in Renkovcih v sklopu evropskega projekta postavili fitnes na prostem

Občina Turnišče je v sklopu operacije z nazivom “Šport za vse generacije” v okviru Programa za razvoj podeželja, ki ga sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje uredila dva fitnesa na prostem in sicer v naselju Gomilica in Renkovci.
Namen projekta, ki sicer še traja, je ustvariti pogoje za aktivno preživljanje prostega časa ter medgeneracijsko sodelovanje, pomoč in učenje, z aktiviranjem za iskanje novih možnosti za ponovno vključitev v družbeno okolje ter spodbuditi prostovoljsko angažiranost. “Z vključevanjem ciljnih skupin v različne, ciljno usmerjene aktivnosti, želimo pri mladih dvigniti znanje in kompetence, starejše pa aktivirati in spodbuditi za preživljanje aktivne starosti,” so zapisali v Turnišču.

Z izvedbo projekta bodo zagotovili pogoje za brezplačno uporabo fitnes naprav na prostem za izvedbo programov ulične vadbe, prav tako pa dodatno obogatili ponudbo za športnike in rekreativce. Da bi omogočili brezplačno možnost izvajanja rekreativne dejavnosti za vse starostne skupine je Občina na javnih površinah v Gomilici in Renkovcih namestila fitnes na prostem. “Z izboljšanjem pogojev in skrbnostjo za zdrav in aktiven življenjski slog občanov pričakujemo boljše zdravstveno stanje delovne populacije na območju LAS PDL 2020 in zmanjšanje dejavnikov tveganja za razvoj številnih zdravstvenih težav.”

Fitnesa se torej nahajata v Gomilicah ob vaškem domu in v Renkovcih ob nogometnem igrišču. V vsakem fitnesu se nahaja po pet naprav, ki omogočajo vadbo vseh delov telesa: Za krepitev trebušnih mišic (BFM2), za kardiovaskularno vadbo, pri kateri uporabnik okrepi mišice nog in poveča gibljivost spodnjega dela telesa (BFE38), za krepitev moči stegenskih mišic in mišic medeničnega obroča (BFE25), za krepitev moči mišic rok, ramen, prsi in hrbta (BFM34) in za izvajanje krepilnih in stabilizacijskih vaj (BFT32).