V Ducatu nezakonito prevažal 12 tujcev

V naselju Veščica pri Ljutomeru je bil včeraj dopoldan zaustavljen in kontroliran tujec, ki je v tovornem vozilu vozil 12 oseb, katere so na nedovoljen način vstopile v Republiko Slovenijo.
Včeraj, malo pred 9. uro so policisti PP Ljutomer med kontrolo varovanja državne meje v naselju Veščica pri Ljutomeru zaustavili najeto tovorno vozilo znamke Fiat Ducato, belgijskih registrskih oznak. Pri kontroli vozila in potnikov je bilo ugotovljeno, da 49-letni voznik državljan Belgije v vozilu nezakonito prevaža 12 tujcev, 5 državljanov Sirije, 4 državljane Iraka, 2 državljana Irana in 1 državljana Egipta. Pet tujcev je zaprosilo za mednarodno zaščito, ostali pa bodo vrnjeni hrvaškim varnostnim organom. Vozniku je bila odvzeta prostost in bo s kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države priveden k preiskovalnemu sodniku.

Podoben primer včeraj tudi na Obrežju

Včeraj, nekaj po 16. uri je na mejni prehod Obrežje pripeljal voznik tovornega vozila – hladilnika, bosanskih registrskih oznak. Policisti so na vstopu v Slovenijo skupaj z uslužbenci Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) opravljali kontrolo in ugotovili, da je tovorno vozilo predelano, v njem pa pregrajen prostor, v katerem se je nahajalo več oseb, ki so klicale na pomoč. Policisti in uslužbenci FURS-a so nemudoma pričeli razbijati privijačeno pregrado in iz življenjsko ogrožujočih razmer uspeli rešiti 13 ljudi, med njimi tudi dva otroka, stara 11 in 6 let.

V majhnem zaprtem prostoru jim je primanjkovalo kisika, dušili so se, nekateri so že izgubljali zavest, bili so dehidrirani in zelo prestrašeni. Takoj so jih izvlekli iz tovornega vozila, jim pričeli nuditi prvo  pomoč  in  poklicali  reševalce, ki so zaradi slabega zdravstvenega stanja mlajšega fanta in dekle morali odpeljati v bolnišnico, ostale pa so oskrbeli na kraju.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto so opravili ogled in zbrali obvestila in ugotovili, da je 13 državljanov Iraka v tovorno vozilo s pomočjo voznika vstopilo v Bosni in Hercegovini, na poti so bili več ur. Ko jim je v prostoru dolgem 250 cm in širokem 80 cm pričelo primanjkovati zraka, so na pomoč klicali voznika tovornega vozila, vendar se  ta naj ne bi odzival. Kriminalisti so 52-letnemu vozniku, državljanu Bosne in Hercegovine in 48-letnemu sopotniku, prav tako iz Bosne in Hercegovine, odvzeli prostost in ju pridržali. S kazensko ovadbo ju bodo privedli k preiskovalnemu sodniku zaradi kaznivega dejanja Prepovedano prehajanje  meje ali ozemlja države po 3. in 6. odstavku 308. člena Kazenskega zakonika (KZ-1).

Kakšne kazni sledijo Belgijcu ter dvema državljanoma Bosne in Hercegovine?

Kazenski zakonik določa, da kdor se ukvarja s tem, da tujce, ki nimajo dovoljenja za vstop v Republiko Slovenijo ali prebivanje v njej, nezakonito spravlja na njeno ozemlje, jih po njem prevaža ali jim pomaga pri skrivanju ali kdor dva ali več takih tujcev za plačilo nezakonito spravi čez mejo ali ozemlje države, se kaznuje z zaporom do petih let in denarno kaznijo. Če storilec z dejanji sebi ali komu drugemu pridobi nesorazmerno premoženjsko korist ali priskrbi brezpravno delovno silo ali povzroči nevarnost za življenje ali zdravje ljudi ali taka dejanja stori kot član hudodelske združbe, se kaznuje z zaporom od enega do osmih let in denarno kaznijo.