V Domu starejših Ljutomer bodo spet sami začeli skrbeti za stanovalce

V pomurskem žarišču okužb s koronavirusom, ljutomerskem Domu starejših, bodo spet sami začeli skrbeti za stanovalce, kmalu pa bodo začeli tudi s sprejemanjem novih.
Dom starejših občanov Ljutomer, kjer je okrog 150 stanovalcev za katere skrbi 90 zaposlenih, je bilo prvo večje okuženo območje v Pomurju. Koronavirus je v omenjeni instituciji udaril precej trdo. Prvo okužbo so tam potrdili konec marca, nato je število strmo naraščalo in se povzpelo na 90. 45 stanovalcev se k sreči ni okužilo. Po nekaj več kot dveh mesecih se tudi tam stvari vračajo v ustaljene tirnice, saj bodo zaposleni v Domu sami pričeli skrbeti za stanovalce, kar v času najhujšega niso mogli oz. bolje rečeno, zmogli.

Sprva so informacije s strani vodstva omenjenega Doma starejših bile skope, kar je predvsem pri svojcih vzbujalo vse večjo negotovost. Vključno s tem je prišlo še do čustvenih stisk, saj kar naenkrat več niso bili dovoljeni socialni stiki stanovalcev s svojci. Kmalu za tem je nastopila še večja težava, redčenje vrst med zaposlenimi. Razlogi za to so bili preobremenjenost, izčrpanost, strah pred okužbo najbližjih, … Ko je balonček počil, so v Dom prišli na pomoč od drugod, tudi iz bolnišnic.  V petek je strokovno pomoč v domu kot zadnje končalo tudi osebje mariborskega UKC-ja, ki je v domu pomagalo od začetka maja.

“Težave smo začeli premagovati s pomočjo zunanjega osebja in po začetnih težavah je naše skupno delo preraslo v plodno sodelovanje. To obdobje je sklenilo osebje iz UKC-ja Maribor, ki po opravljenem delu zapušča naš dom. Vsi so do nas pristopil mentorsko. Učili in naučili so nas, kako živeti s covidom, kako naj se osebje obnaša trajno tako, da bo lahko skrbelo za varnost stanovalcev. Zato se vsem iskreno zahvaljujem. Trenutno je še vedno odsotnih šest zaposlenih. Upam, da bomo z novo organizacijo dela uspešni, da bomo lahko v naslednjih dneh sami obvladovali položaj,” je za RTVSLO.si povedal direktor doma starejših občanov Ljutomer Tomislav Nemec.