V Domu starejših Lendava okužb s Covid-19 trenutno ni

Po tem, ko so sev Domu starejših Lendava lansko leto precej ukvarjali z okužbami tako stanovalcev kakor tudi zaposlenih, se je stanje do novega leta umirilo, trenutno pa okužb ne beležijo. K temu je verjetno prispevalo tudi dejstvo, da so tako stanovalci kot nekateri zaposleni že bili cepljeni z obema odmerkoma.




Predvsem v jesenskem času lanskega leta so v Domu starejših imeli največ težav z okužbami s Covid-19. Okuženi so bili tako zaposleni, kakor tudi stanovalci, nekaj pa je bilo žal tudi smrtnih primerov med stanovalci. Beležili so manko osebja, aktivirali so nekaj prostovoljcev, nekaj oseb na novo zaposlili, spet drugim podaljšali pogodbe za določen čas, eno diplomirano medicinsko sestro pa je priskrbel Zdravstveni dom Lendava. Direktor Franc Špilak je miril, da so situacijo imeli pod nadzorom, kar se je izkazalo za resnično, saj od začetka letošnjega leta novih okužb niso zabeležili, že sicer pa je Dom starejših Lendava, kar se okužb s covidom-19 tiče, letos čist.

Prvi val sicer ni bil težaven, največ težav pa je torej povzročil drugi val. Trenutno je stanje dobro, novih okužb in okuženih ne beležijo, stanovalci so cepljeni, cepljenega je tudi nekaj osebja. “Žal natančno ne vemo, kako se je virus razširil po Domu starejših, saj smo takrat že imeli zaprta vrata za obiskovalce,” je dejal direktor Špilak. Delo je sicer bil izziv za vse. Delavnik je trajal od 10 do 12 ur, delati je bilo potrebno z nameščeno zaščitno opremo, nekateri zaposleni so bili v zaščitni opremi od glave do pete. “To so bili novi pogoji, v katerih ni bilo enostavno delati,” je še dejal Špilak in poudaril, da je nemalo stanovalcev potrebovalo bolnišnično oskrbo, je pa covid-19 zaradi takšnih in drugačnih razlogov “odnesel” 20 stanovalcev.

V Domu starejših so sicer imeli v drugem valu organizirano rdečo, sivo in belo cono. Pri delu so se ravnali po navodilih koordinatork in epidemiologinje. Slednje so zaposlenim pri obvladovanju okužb bile v veliko pomoč. Trenutno upoštevajo ukrepe NIJZ.