V Dolgi vasi blagoslovili obnovljeni zvonik svetega Florijana

Večino zvonikov na narodnostno mešanem območju Prekmurja, kjer se ti tudi nahajajo, je v minulih desetletjih načel zob časa in to še posebno zato, ker so skorajda vsi leseni. S prenovo zidanega zvonika v Dolgi vasi, tik ob glavni cesti, so zaključili konec oktobra leta 2020, a ga zaradi minulih epidemioloških ukrepov do danes še niso uspeli blagosloviti.
V minulih letih je Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost (PMSNS) ob izdatni finančni podpori sosednje Madžarske, natančneje, Fundacije Lászla Telekija, obnovila zajetno število zvonikov. Vsi takšni objekti so sicer pod spomeniško zaščito, zato je pri obnovah bilo potrebno slediti določenim smernicam, priporočilom strokovnjakov in še čem. Sanacija zvonika se je izvajala v sklopu projekta Flórisa Rómerja, ki zajema raziskavo, dokumentiranje in obnovo madžarskih spomenikov v Karpatskem bazenu.

Dolgovaški zvonik stoji sredi naselja, tik ob glavni cesti. Gre za zvonik svetega Florijana, ki so ga leta 1924 zgradili na mestu nekdanjega lesenega zvonika. Obnovili so ga leta 1978. Zvonik je sicer edini zidani na tem območju.