V Dobrovniku organiziran prvi 24-urni kolesarski maraton v Sloveniji

Dobrovniški župan Marjan Kardinar in slovenski ultra-maratonski kolesar Marko Baloh, sta predstavila skupni projekt SLO24ULTRA, ki je prvi 24-urni kolesarski maraton v Sloveniji.

V soboto 9.7.2016 bo v Dobrovniku start prvega 24-urnega kolesarskega maratona v Sloveniji. Preizkušnja je primerna za vse, ki bi radi preizkusili svojo vzdržljivost in preverili koliko kilometrov lahko prevozijo v 24-ih urah. Istočasno bo potekal tudi 12 urni maraton.

Slo24ultra bo potekal na ravninskem, 11 km dolgem krogu skozi občini Dobrovnik in Turnišče. Je preizkušnja za solo tekmovalce in tekmovalke ter za 4-članske ekipe (ženske, moške in mešane). Poteka pod okriljem Svetovne ultra-kolesarske zveze (UMCA) in je uvrščen v njihov koledar. Na startu se bo nekaj najboljših ultra kolesarjev in kolesark sveta.

Marko pravi, da je o organizaciji razmišljal že zelo dolgo, gotovo več kot desetletje, vendar nikoli ni bilo pravega časa in volje lotiti se zadeve konkretno. Ker je želel organizirati maraton na svetovnem nivoju, je potreboval podporo lokalne skupnosti in občina Dobrovnik je bila prava izbira. Župan g. Kardinar je zelo naklonjen kolesarstvu in nad idejo je bil navdušen. Slo24ultra bo tako maraton Dobrovnika in Prekmurja.

Udeležbo na maratonu sta že potrdila nekajkratni zmagovalec svetovnega pokala 24-urnih preizkušenj Chris Hopkinson in svetovna rekorderka v 24-urni vožnji Anna Mei. Na maraton je povabljen tudi Cristoph Strasser, trikratni zmagovalec RAAM-a, ki je obljubil, da ga bo poskusil vključiti v svoj koledar. Med 4-članskimi ekipami je že prijavljena ekipa zmagovalcev z Dirke okoli Slovenije . To ne bo le maraton, ampak 24-urno kolesarsko druženje z zabavo, glasbo in piknikom, predvsem pa odkrivanje meja svojih zmogljivosti vsakega udeleženca. Zabavno bo!

kolesarjenje2

“Odločitev vsakega izmed nas je, kako si ustvari lasten način zdravega življenja,” pravižupan g. Marjan Kardinar. V Občini Dobrovnik, ki postaja prepoznavna po zelenih naravnih energijah – posledično turizmu in privablja letno čez 40 tisoč obiskovalcev, namenjamo skrb tudi rekreaciji in temu primerne aktivnosti. Za to je potrebno urejanje športne in rekreacijske infrastrukture, organiziranje prireditev in ostalih gibalnih aktivnostih v območju Bukovniškega jezera in v vseh treh naseljih Dobrovnika, Strehovec in Žitkovcev.

Po lanskem štartu Kraljevske etape Dirke po Sloveniji in Dirke okoli Slovenije, ki tudi poteka skozi občino, smo odločeni, da tudi kolesarjem namenimo več pozornosti. V pripravi je že predlog  o akciji »Kolesarjem prijazne Občine« in predlog o povezavi vseh trenutnih kolesarskih maratonov (v letu 2016 jih je planiranih 9) v »Pomurski kolesarski pokal«. Seveda je to velik izziv, predvsem pa je potrebna volja in sodelovanje, podpora je že s strani Ministrstva za infrastrukturo – DRSC in Kolesarske zveze Slovenije. Želel bi pohvaliti vse napore, ki jih že do sedaj vlagajo kolesarski klubi, društva pa tudi Pomurske občine. Še posebej cenimo tudi nekdanje dobre pomurske kolesarje, danes to vlogo in odgovornost odlično prevzemajo v Kolesarskem klubu Tropovci (Špilak, Obal, Horvat,…).

V občini Dobrovnik letos organizirajo kar tri kolesarske maratone: 6. Vidov kolesarski maraton  v mesecu juniju v okviru Dnevov turizma in sklepna kolesarska prireditev v akciji Slovenija kolesari 2016 v mesecu oktobru in  v juliju kolesarski ultramaraton –SLO24ULTRA (v vse tri maratone je že sedaj povezanih skupno 7 občin). Poleg vseh znanih kolesarjev pa najbolj cenijo udeležbo svetovnega rekorderja in ultramaratonca MARKA BALOHA. Izjemno so ponosni, kot pravi Kardinar, da bodo gostitelji mednarodnega kolesarskega ultramaratona v juliju, v 12 in 24 ur kolesarjenja – SLO24ULTRA.

“To bo po lanskem mednarodnem kolesarskem dogodku ponovno praznik za kolesarstvo Pomurja in priložnost za nove izzive športnega, rekreativnega in družinskega kolesarjenja. Ob koncu samo v razmislek… kako privabiti najmlajše, da se v šolo vozijo s kolesom? Pa tudi vsi ostali, da malo več uporabimo zaprašena kolesa, seveda bomo s tem vzpodbudili posredno tudi večjo skrb za prometno in splošno varnost kolesarjev.”

Vir besedila in fotografij: Prijavim.se