V Črenšovcih so se srečale županje slovenskih občin

Minulo sredo so se v Črenšovcih na povabilo županje Vere Markoja srečale županje slovenskih občin. Po uvodnem predavanju na temo komuniciranja so si ogledale znamenitosti občine, cerkev in župnijski dom in se srečale z gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Črenšovci.
Minulo sredo so se v Črenšovcih na povabilo županje Vere Markoja srečale županje slovenskih občin. Ogledale so si kmetijo Kolenko, ki se ukvarja s pridelavo in predelavo krompirja. V Romskem naselju Kamenci so se seznanile s projektom participativnega proračuna skupnostnih vrtov in bile navdušene nad plesom mladih plesalk. V Mlinarstvu Kolenko na Gornji Bistrici so jim predstavili mletje polnozrnatih izdelkov s starim mlinskim kamnom, srečanje pa so zaključile ob Tinekovem brodu na Muri.

Županje so se srečale na temo komuniciranja z volivkami in volivci ter si ogledale primere dobrih praks in znamenitosti občine Črenšovci. Z večanjem števila žensk na ključnih mestih odločanja v lokalni politiki se ta dopolnjuje in nadgrajuje, tudi glede na pričakovanja in potrebe žensk. Vpliva na uravnoteženje prostorov odločanja in na oblikovanje politik, ki se osredotočajo in čim širše zaobjemajo ter vključujejo različne potrebe in pričakovanja občank in občanov.

Uspešnost žensk v politiki na različnih ravneh odločanja, še posebej županj, dolgoročno in pozitivno vpliva tudi na pripravljenost žensk za vstopanje v lokalno  politiko. Pa tudi na pripravljenost ter zaupanje volivk in volivcev v ženske kandidatke. Tudi zato in ker v Skupnosti občin želimo vzpostaviti prostor, v katerem bi županje medsebojno delovale kot podporna mreža, je bil leta 2014 ustanovljen Klub županj, županje pa se srečujejo redno tudi v tem mandatu.