V Ceropu napeto zaradi posojila, radenski župan predlagal razrešitev direktorja

V puconskem Centru za ravnanje z odpadku (CEROP) je napeto zaradi 91 tisoč evrov težkega posojila. Župan Občine Radenci Roman Leljak je na minuli seji celo predlagal, da se razreši direktorja Franca Cipota, kot je dejal, zaradi netransparentnega vodenja podjetja po ugotovitvah računskega sodišča. Radenski župan je kmalu po začetku, sejo protestno zapustil.
“Sejo sveta ustanoviteljic CEROP sem zapustil. Direktor Cipot zavrača odgovor komu in zakaj je dal kredit v višini 91.000 evrov iz javnih sredstev vseh nas. Na žalost je vodstvo Ceropa ponovno sklicalo sejo na način, da novinarji o terminu niso obveščeni,” je Leljak zapisal na svojem facebook profilu. Na omenjeni seji je Leljak predlagal razrešitev direktorja Franca Cipota “zaradi nezakonitega in netransparentnega vodenja podjetja po ugotovitvah Računskega sodišča,” sejo pa je radenski župan po tem, ko je izvedel, da njegovega predloga o razrešitvi niso uvrstili na dnevni red in ko o posojilu ni dobil odgovora, protestno zapustil. Predsedujoči svetu ustanoviteljic, to je župan Občine Tišina je namreč dejal, da direktorja lahko razreši skupščina javnega podjetja in ne svet ustanoviteljic.

Družba je namreč lansko leto dala posojilo v višini 91.000 evrov s petletno dobo odplačevanja in 1-odstotno obrestno mero. Komu, ni znano. Leljaku tako ni jasno, kako si lahko direktor to stori, brez, da bi o tem obvestil župane in podal tudi ustrezne odgovore. Računsko sodišče sicer pregleduje poslovanje Ceropa v letih od 2015 do 2018, ko je javno podjetje med drugim vodilo projekt gradnje medgeneracijskega središča Mensana v Murski Soboti. Cerop v kar 80 odstotkih svojih dejavnosti ni izvajal nalog za katere je bil ustanovljen, ter da naj bi izvajal naloge za zunanje naročnike. Direktor Cipot je navedbe zavrnil, češ, da so v podjetju dolžni poskrbeti za vse odpadke.

Leljak je dejal, da je v revizijskem poročilu odkritih veliko nepravilnosti in da bi se morebitni presežki morali poznati pri višini položnic, ne pa da se vlaga v gradnjo stanovanj in denar namenja za druge projekte, za katere niso bili ustanovljeni, je še dejal. Leljak je sicer minuli petek na CEROP, natančneje direktorju Cipotu poslal elektronsko sporočilo, “v katerem sem vam jasno napisal, komu in zakaj ste namenili 91.000 evrov posojila oz. kredita po 1% obrestni meri za daljše obdobje.” Ta, kot pravi, odgovora do včeraj še ni prejel, sedaj pa slednji zahteva še zajeten kup druge dokumentacije.