V centru Bánffy predstavili prireditev Pomurski galop

Pred vsem že dobro poznano konjeniško prireditvijo, Pomurskim galopom, se je danes popoldan v razstavnem prostoru centra Bánffy na Glavni ulici odvila tiskovna konferenca pred omenjeno prireditvijo. Podrobnosti prireditve so predstavili Janez Magyar župan Občine Lendava, Judita Vida Törnar predstavnica madžarske samoupravne narodne skupnosti občine Lendava, József Biró predsednik Društva ljubiteljev konj in Teodor Varga vodja organizacije prireditve.
Omenjena konjeniška prireditev se letošnje leto vrača na kraj, kjer se je leta 2016 tudi začela. Tudi tokrat se bo prireditev odvila nasproti Term Lendava, kjer pristojni progo že pospešeno pripravljajo. Organizatorji ocenjujejo,da je omenjena prireditev na tem mestu bila najbolje sprejeta in da prireditev tudi na nek način tja spada. Tako nekako so, po besedah organizatorjev na današnji tiskovni konferenci, čutili tudi tekmovalci.

V madžarskem nacionalnem tekmovanju bo nastopilo dvanajst tekmovalcev, ki bodo zastopali naslednja naselja: Péter Sáfrányos (Hodoš), Tamás Kocon (Mostje), Žužana Toplak (Kamovci), Aleksander Göntér (Dobrovnik), József Horváth (Petišovci), József Biró (Dolga vas), Erik Somi (Žitkovci), Mario Göntér (gaberje), Tomi Kepe (Lendava), Denis Szabo (Domanjševci), Feri Göntér (Prosenjakovci) in Marjeta Gerenčer (Dolina). V slovenskem teku pa bodo nastopili naslednji tekmovalci: Matej Grebenjak (Petišovci), Martin Gjerek in David Juhart (Rakičan), Žan Sovan in Peter Pozar z arabskim konjem, Božo Borko in Melita Kocuvan (središče ob Dravi) ter Mitja Mramor (Podčetrtek).

Kar se sicer samega tekmovanja tiče, razlik v primerjavi s prejšnjimi leti ni, je pa razlika glede tekmovalcev, ki jih bo letošnje leto več, kot minula leta, pa tudi konji bodo, kot je dejal József Biró, bolje pripravljeni, tekmovanje pa bo med drugim, po njegovih besedah, veliko bolj adrenalinsko.

Janez Magyar, župan Občine Lendava: “Vsekakor je pomembno da je Lendava v teh letih dosti dosegla. Enako velja za omenjeno prireditev, ki je v treh letih prav tako dosegla ogromno in v vseh teh letih pritegnila ogromno obiskovalcev. Tudi na občinskem svetu smo se soglasno dogovorili, da bomo prireditev podprli. Slednjo smo tako vzeli pod okrilje festivala”Poleti v Lendavo, prireditev pa tudi marketinško in finančno podpiramo. Poletna ponudba bo s to prireditvijo popestrena in ne vidim razloga zakaj ne bi sodelovali in se povezovali.”

Konji bodo na tekmovališče prispeli že dan pred prireditvijo. Sledil bo obvezen zdravniški pregled živali, koordinacijski sestanek s tekmovalci, žreb štartnih mest, nastanitev konj v varovane bokse (montažne hleve), kjer bo konjem na voljo obilica vode, stelja in seno. Dolžina proge bo 440 metrov, tekmovalna razdalja 1.300 metrov, podlaga na progi pa bo mivka. Konj je lahko starosti najmanj pet let, angleški polnokrvni konji, akhal teke konji in argentinski poniji pa so izključeni. Na takšni prireditvi se ne uporablja biča in ostrog, je pa obvezna uporaba vseh zaščitnih elementov tako tekmovalca, konja kakor tudi proge.

Krovna organizacija pomurskih Madžarov kot največji pokrovitelj, za prireditev letos namenja 15 tisočakov. Zmagovalec s svojim spremstvom prejme vabilo na Nacionalni galop v Budimpešti, ki bo od 15. do 20. oktobra z nastanitvijo, s programom, ogledov nacionalnih arabskih kobilarn in pripravo na ulično dirko 20.10.2019.

Pomurski galop

V začetku letošnjega aprila se je zaključilo prvo tehnično usklajevanje organizacije prireditve Pomurski galop. V svoji četrti izdaji se prireditev znova vrača v Lendavo, na sporedu pa bo 6. julija. Spomnimo: Gre za pomursko predtekmovanje za Nacionalni galop, ki se vsako leto pred več deset tisoč obiskovalci odvija v madžarski prestolnici.

Ideja o organizaciji Pomurskega galopa se je porodila leta 2015, ko je Matej Grebenjak iz Petišovcev na Nacionalnem galopu v Budimpešti, med tekmovalci iz dvanajstih povabljenih držav, zasedel odlično 4. mesto. Matejev rezultat je vzpodbudil zanimanje konjeniških kolegov znotraj Društva ljubiteljev konjev. Zahvaljujoč prav tej zgodbi, se bo že četrtič zapored odvijal Pomurski galop, tokrat na prvotnem prizorišču v Lendavi.