V Beltincih nekateri okuženi odhajajo od doma, tamkajšnji dom starejših poziva prostovoljce na pomoč

Občina Beltinci spada med tiste občine, kjer imajo že nekaj časa vsak dan visoko število okuženih z novim koronavirusom. Po četrtkovih podatkih so v Beltincih zabeležili 24 okuženih, skupno v Pomurju pa 187. Tamkajšnji župan okužene poziva da ostajajo doma, ker menda slednji tega ne počno, težave pa ima tamkajšnji dom starejših, ki poziva prostovoljce na pomoč.
“Zaradi neodgovornih ravnanj posameznikov, ki se od doma odpravljajo kljub potrjeni okužbi s koronavirusom, vas vse pozivam k odgovornem ravnanju. Najhuje je, da neodgovorni posamezniki s svojimi ravnanji ogrožajo zdravje in življenja ljudi, ki jih imamo radi,” je včeraj zapisal beltinski župan, Marko Virag. Ta torej ugotavlja, da okuženi posamezniki zapuščajo svoje domove, kjer jim je bila odrejena karantena, kar ni le nevarno ter neodgovorno, temveč tudi kaznivo. Občina Beltinci spada na vrh pomurskih občin, kar se na novo okuženih tiče.

“Občanke in občani, do sedaj smo kot zrela družba pokazali, da smo solidarni in skupaj kos še tako zahtevnim izzivom. Zato ne uničimo tega, saj lahko sami za ohranitev zdravja in življenj največ storimo tako, da se vsi skupaj držimo ukrepov, ki jih sprejemata Vlada RS in NIJZ ter se od doma odpravljamo le takrat, ko je to nujno,” je še zapisal župan Virag in dodal, da bodimo odgovorni in zdravi.

Dom Janka Škrabana prosi za pomoč prostovoljce

“V času, ko je epidemija kronavirusa zmanjšala število potrebnega osebja znotraj doma za starejše Janka Škrabana, vse prostovoljce pozivamo k pomoči. Starejši ljudje, tudi naši svojci so v domu nastanjeni 24 ur na dan, čas epidemije pa njihovih potreb ni zmanjšal. Ne želimo, da bi se zaradi koronavirusa zmanjšala kvaliteta njihove oskrbe,” so sporočili. Poudarjajo, da je v primeru velikega upada zaposlenih v domu (zaradi bolezni) potrebno reagirati hitro. “Prostovoljsko delo ne predstavlja dolgoročne rešitve pomankanja kadra, ampak samo hitri »krizni« odziv, ki bo pomagal prebroditi morebitno krajšo časovno obdobje,” so še sporočili.

“Takoj, ko se bo pojavila potreba za vašo vključitev, bomo prijavljene prostovoljce kontaktirali,” so zapisali. V Domu rabijo predvsem pomoč pri delitvi hrane, postiljanju in preoblačenju postelj, pri transportu materiala in odpadkov ter pri pomoči stanovalcem. “V primeru zares izredne situacije iščemo tudi ljudi, ki bi lahko pomagali pri negi in so za to ustrezno usposobljeni,” so zaključili. Prostovoljsko delo bo potekalo na organiziran način, zagotovljena bo tudi določena podpora.