Uspešno so izpeljali že 5. poletni tabor za otroke zaposlenih

Podjetje Saubermacher – Komunala Murska Sobota d.o.o. kot nosilec certifikata Družini prijazno podjetje izvaja številne ukrepe za lažje usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja zaposlenih. Eden od ukrepov je tudi počitniško varstvo za šoloobvezne otroke, v okviru katerega so prejšnji četrtek in petek, to je 29. in 30. junija 2017, uspešno izvedli že 5. poletni tabor za otroke zaposlenih.
S poletnim taborom želijo starše vsaj za dva dni razbremeniti skrbi, kam z otroki v času poletnih počitnic, hkrati pa je tabor dobra priložnost, da se otroci zaposlenih družijo, spoznavajo domače okolje, se športno udejstvujejo in nabirajo novih življenjskih izkušenj. In kaj vse so počeli letos?

“Po jutranjem zbiranju na sedežu podjetja smo se v četrtek najprej odpravili peš do podjetja Mlinopek d.d.. Predstavili so nam svojo delo, razložili, kako poteka peka kruha in nam razkazali svoje prostore. Ogledali smo si mlin in slišali, kako poteka delo v njem. Pogostili so nas s svojimi odličnimi pekovskimi izdelki, medtem pa smo imeli priložnost poklepetati še z direktorjem Karlom Pojbičem. Nato smo se odpravili čez cesto v podjetje Pomurske mlekarne d.d.. Pred spoznavanjem njihove proizvodnje in dela smo se najprej primerno oblekli. Bilo je še posebej zanimivo, ker so tega dne polnili čokoladno mleko, s katerim smo se ob koncu obiska okrepčali pred potjo v Bakovce. V Gostilni Rajh so nam pripravili otroško kuharsko delavnico Kijanca, ki je bila največja atrakcija prvega dne tabora. Otroci so se seznanili s pripravo živil, osnovami bontona v kuhinji, pospravljanjem delovnih površin, najbolj zanimivo pa je bilo delo z mentorji v kuhinji, ko so nam pripravili slastno kosilo. Na jedilnem listu je bil langaš, piščančje ruladice s kuskusom in pire krompirjem ter sladoled prekmurske gibanice. Vseh 11 otrok, udeležencev letošnjega tabora, se je prelevilo v prave kuharske mojstre in prepričani smo, da bodo pridobljeno znanje prenesli v domače kuhinje. Da se ne bi preveč polenili, je kosilu sledila še ura športnih aktivnosti v telovadnici Osnovne šole Bakovci. Po rekreaciji smo se vrnili na sedež podjetja v Mursko Soboto, kjer so nas pričakali starši.

Tudi v petek smo se začeli zbirati na Noršinski ulici že nadvse zgodaj. Opravili smo zajtrk, nato pa se odpravili na teniško igrišče v Rakičanu, kjer nas je pričakal Jernej Jakopina, učitelj tenisa Teniške šole Jakopina. Ogrevanju je sledilo spoznavanje osnov tenisa in prvi udarci z loparji. Navdušenje otrok je preseglo naša pričakovanja. Zavzeto so sledili navodilom učitelja. Iz Rakičana smo se podali nazaj v Mursko Soboto, v tukajšnjo enoto Varstveno delovnega centra, kjer nas je prijazno sprejela vodja centra Silva Felkar. Predstavila nam je, kaj počnejo in kako poteka njihov dan z varovanci, to je z osebami z motnjami v duševnem in telesnem razvoju. Pripravili so nam ustvarjalno delavnico, na kateri so se nam pridružili številni varovanci. Izdelovali smo solarne svetilnike. Taborjani so pokazali veliko mero ustvarjalnosti. Bilo je prijetno in iskreno druženje. Spletla so se nova prijateljstva. Verjamemo, da je srečanje prineslo veliko veselja v vsakdanjik varovancev delovnega centra Murska Sobota, hkrati pa pomembno življenjsko izkušnjo za naše najmlajše, kako sprejemati drugačnost. Težko smo se poslovili, a pred nami je bil nov izziv, iskanje sladkega skritega zaklada z našo animatorko Petro Jauk iz Gledališkega društva Pisani mehurčki, ki je poskrbela za strokovno in pedagoško vodstvo tabora. Pot do njega je bila dolga, a prijetna. Na njej smo spoznavali mesto Murska Sobota, se igrali, športno udejstvovali, s pomočjo različnih kvizov ne vede vsrkavali nova znanja in skozi zanimive izzive utrjevali prijateljske vezi, ki so se stkale tekom tega in prejšnjih taborov. Naša končna postaja je bila teniško igrišče v Murski Soboti, kjer smo si privoščili zasluženo kosilo, nato pa so nas obiskali še starši udeležencev tabora. Z vprašanji »Zakaj tabor traja le dva dni?« in »Kaj bomo počeli naslednje leto«?, smo se zadovoljni, polni novih izkušenj in prijetnih spominov razšli.

Ker je poletni tabor za otroke zaposlenih ena od zelo priljubljenih aktivnosti v okviru certifikata Družini prijazno podjetje v našem podjetju, ki jo imajo radi tako otroci kot njihovi starši, bomo z aktivnostjo nadaljevali tudi v prihodnje. Trudili se bomo, da bodo otroci kakovostno preživeli svoj čas na taboru in si pri tem nabirali nova znanja, spoznanja, izkušnje in spretnosti. Verjamemo, da nam bo to ob pomoči tistih deležnikov v našem okolju, s katerimi tudi sicer delamo, uspevalo. Zahvaljujemo se vsem zgoraj navedenim, ki so nam s svojim sodelovanjem pomagali pri izvedbi letošnjega 5. poletnega tabora Saubermacher – Komunala.”