Uspešno izpeljano prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, plinski baloni pristali na poljskem

Z razglasitvijo najboljših pilotov in podelitvijo medalj se je včeraj v Prekmurju zaključilo odprto državno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni. Štiri dni so na prekmurskem nebu tekmovali barviti toplozračni baloni, obiskovalci v Prekmurju pa so prvič lahko opazovali vzlet plinskih balonov.
Slovensko odprto državno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni je potekalo v okolici Murske Sobote od 27. do 30. avgusta. V štirih tekmovalnih dneh so, zahvaljujoč ugodnim vremenskim razmeram, uspeli izpeljati vseh predvidenih šest poletov. Piloti iz Slovenije, Madžarske, Slovaške in Avstrije so pokazali svoje spretnosti in znanja v različnih tekmovalnih nalogah. Razpisane tekmovalne naloge od tekmovalcev zahtevajo skrbno načrtovanje premikov v zraku, pa tudi odlično obvladovanje letenja v trenutnih vremenskih razmerah.

V skupni mednarodni konkurenci je med 12 piloti iz štirih držav zmagal Helmut PÖTTLER s 15683 točkami. Drugi je bil Thomas KINDERMANN-SCHÖN (AUT), s 15349 točkami, tretji pa Daniel KUSTERNIGG, s 15294 točkami.

Najboljši Slovenec je bil Vito ROME iz balonarskega društva Uranos na odličnem 4. mestu, ki je v skupnem seštevku tudi ubranil naslov državnega prvaka. Uvrstitve na letošnjem odprtem državnem prvenstvu štejejo tudi za kot kvalifikacije za Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni Murska Sobota 2022, ki bo potekalo na isti lokaciji. Tekma je bila ves čas razburljiva, oči so bile uprte v Vita ROMETA, ki je tokrat zbral 15214 točk. Drugi v razvrstitvi za slovensko državno prvenstvo je bil Dejan BUZETI, s 13495 točkami, tretji pa Jernej BOJANOVIČ s 12730 točkami.

Odličja najboljšim so na zaključni slovesnosti podelili Matjaž Pavlinjek, predsednik balonarskega kluba Roto in direktor organizacije, dr. Aleksander Jevšek, župan Mestne občine Murska Sobota in Goran Grgič, direktor tekmovanja.

Ob tej priložnosti se je župan zahvalil prekmurskemu balonarskemu klubu Roto, da mu je uspelo pripeljati prvenstvo v Pomurje in predvsem tekmovanje realizirati na najvišji možni izvedbeni ravni, kljub omejitvam zaradi koronavirusa.

Največji balonarski spektakel pri nas je prinesel čudovite poglede na množico pisanih balonov v zraku in štiri dni razveseljeval obiskovalce v okolici letališča in na družabnih omrežjih, organizatorjem in tekmovalcem pa prinesel obilico koristnih izkušenj za prihajajoče svetovno prvenstvo 2022.

V sklopu teh športnih dogodkov je slovenska javnost prvič po 86 letih spoznala tudi plinske balone. Trije plinski baloni so se na polet pripravljali ob paviljonu Expano v Murski soboti.  Premierno pa je sledil edinstven vzlet vseh treh balonov; slovenska pilota Grega Trček in Filip Štucin sta plinski balon v eni noči pripeljala na Poljsko in ob 6.50 pristalo južno od Katowic, v mestecu Bijelo Bilsko (Bielsko-Biala). Ta izjemen polet bo zapisan v zgodovino slovenskih balonarskih dosežkov.  

Vodja poleta, Grega Trček je takole strnil svoje občutke: “Nočni polet je bil čaroben, ko opazuješ lučke mest pod sabo, poskušaš ugotoviti, katero mesto je pod tabo, pri tem ti pomagajo navigacijske naprave. Nebesni pojavi iz balona seveda izgledajo čisto drugače: opazovali smo mavrico – za razliko od pogleda nanjo iz tal, je ta iz balona okrogla. V povprečju smo leteli na višini 2.500 metrov, hitrost gibanja balona je enaka hitrosti vetrov na tej nadmorski višini: v povprečju smo leteli s hitrostjo 42 km/h, največja dosežena hitrost tega poleta je bila 73 kilometrov na uro. Z balonom smo preleteli 420 kilometrov, zemeljska ekipa, ki nam je sledila, je za doseg mesta našega pristanka prevozila kar 750 kilometrov. Občutki so edinstveni in želimo si še več takšnih poletov!”

Plinski baloni za razliko od toplozračnih letijo več ur ali celo več dni skupaj in so napolnjeni z vodikom ali helijem, ki sta lažja od zraka. Pinski baloni tako dosegajo bistveno večje razdalje v primerjavi s toplozračnimi, ki so lahko v zraku le uro ali dve. Rekord v trajanju poleta z običajnim, 1000 m3 plinskim balonom, je 92 ur, leta 1995 ga je dosegel Gordon Bennett. Bennet je poletel je iz mesta Wil (Švica) in pristal v Rigi (Latvija).

Letošnja organizacijska ekipa na čelu s Štefanom in Matjažem Pavlinjekom se lahko pohvali z dolgoletnimi izkušnjami z mednarodnih tekmovanj in verjame, da bo oborožena z izkušnjami dosedanjih prvenstev, Slovenijo leta 2022 postavila na svetovni zemljevid organizacije vrhunskih športnih dogodkov. Odprto državno prvenstvo 2020 in polet s plinskimi baloni je pozdravil tudi dr. Aleksander Jevšek, župan Mestne občine Murska Sobota.

Soboto je kljub vetrovnemu vremenu zaznamovala revija “Night Glow”, na letališču v Murski Soboti, kjer so obiskovalci lahko občudovali toplozračne balone z atraktivnimi elementi te discipline.

Tekmovanje se je sicer uradno začelo v četrtek, 27. avgusta, na letališču v Murski Soboti, s prvim tekmovalnim poletom tik pred sončnim zahodom. Ob odprtju prvenstva v Ženavljah sta nas nagovorila Matjaž Pavljinjek, generalni direktor organizacije tekmovanja, in Franc Šlihthuber, župan občine Gornji Petrovci. Ob tej priložnosti smo se spomnili prvega pristanka plinskega balona v Sloveniji davnega leta 1934, ko sta stratosferski pilot Max Cosyns in njegov asistent Nere van der Elst s svojim pristankom tedaj neznano vasico Ženavlje postavila na svetovni zemljevid in privabila več kot 6000 – glavo množico, s tem pa se je simbolno začel balonarski šport pri nas.

V Sloveniji ima balonarstvo dolgo tradicijo, Prekmurje pa je ena od najlepših lokacij za letenje s toplozračnimi baloni, zaradi ugodnih geografskih in vremenskih pogojev ter izjemnih razgledov na neskončno zeleno ravnico Pomurja.

Množica pisanih balonov v zraku je vsekakor paša za oči, zato so tovrstna športna tekmovanja obogatitev turistične ponudbe Prekmurja, hkrati pa gradijo prepoznavnost Slovenije v svetu. Prekmurci so že dokazali svojo gostoljubnost leta 1994, ko so gostili evropsko balonarsko prvenstvo, in lani, ko je potekalo svetovno predprvenstvo.

Slovenci so tako upravičili visoka pričakovanja te športne panoge in pokazali, da sodijo v sam vrh tega izjemno zanimivega tekmovalnega športa. Športni dogodek je bil hkrati tudi generalka za Svetovno prvenstvo, ki je žal zaradi koronavirusa prestavljeno na leto 2022, potekalo pa bo na isti lokaciji. Organizacijo in izvedbo dogodka je zagotovil Balonarski klub Roto, v sodelovanju in podporo Mestne občine Murska Sobota, Letalske zveze Slovenije in Aerokluba Murska Sobota.

Leta 2022 bo v Murski Soboti potekalo Svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, na katerem pričakujemo 105 balonarskih ekip iz vseh kontinentov. Skupaj s fiesta poleti bomo lahko občudovali 150 balonov istočasno na prekmurskem nebu. Ta organizacijsko izjemno zahtevna športna prireditev še dodatno krepi prepoznavnost Slovenije v svetu na področju vrhunskega športa in turizma.