Uspešni: Kmetijskemu gospodarstvu Lendava 80 tisočakov iz razpisa

V začetku februarja so na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo opravili prvo odpiranje javnega razpisa za sofinanciranje razvoja in promocije integralnih produktov turističnega gospodarstva. Po zaključku ocenjevanja je bilo ugotovljeno, da je 30 vlog doseglo prag za sofinanciranje, med katerimi je tudi Kmetijsko gospodarstvo Lendava.
V okviru razpisa je skupno na voljo osem milijonov evrov, omenjeno ministrstvo pa je predvidelo štiri prijavne roke, a je že na prvem bilo dodeljenih več kot polovico vseh razpoložljivih sredstev. Če smo natančni, je 4,5 milijona evrov (iz Vzhodne kohezijske regije 3.423.723 evrov in iz Zahodne kohezijske regije 1.151.021,50 evrov) bilo razdeljenih med 30 projektov.

Gospodarsko ministrstvo je posameznemu projektu lahko dodelilo do največ 200 tisoč evrov subvencije, upravičenec pa s subvencijo lahko krije do 70-odstotkov upravičenih stroškov. Na omenjenem razpisu je, kot smo že navedli, bilo uspešno Kmetijsko gospodarstvo Lendava d.d., ki se je na razpis prijavilo s projektom “Grajska klet Esterházy 1716 – doživetje preteklosti.”

Ti so tako prejeli kar 80.500 evrov sredstev, projekt pa je/bo, sodeč po letnici in imenu, nedvomno povezan z Grajsko kletjo. Ta je namreč bila zgrajena leta 1716, zgraditi pa jo je dal grof Esterhazy, ki je po obhodu Turkov na lendavskem območju spodbudil tudi obdelavo vinogradov. Nekako tudi v tem stilu bo porabljen dobljeni denar, v smislu promocije, priprava zgodovinskih prireditev iz tistih časov gostom Grajske kleti ipd …