Ure ponoči naprej!

V noči iz sobote na nedeljo ob 2. uri zjutraj bomo premaknili kazalce za eno uro naprej in se poslovili od zimskega časa, ne katerega smo prešli 30. oktobra 2016.

Evropska komisija vsakih pet let objavlja razpored z datumi začetka in konca poletnega časa. Pri nas to ureja uredba o določitvi obdobja poletnega časa. Uro premikajo še v približno 70 državah po svetu, vendar ob različnih dnevih.

Zimski čas se počasi poslavlja, na vrata namreč že trka poletni čas. Prvi premik ure v letu 2017 se bo zgodil 26. marca 2017, ko bomo v noči s sobote na nedeljo ob 2. uri zjutraj kazalce prestavili za eno uro naprej. S tem se bomo poslovili od zimskega časa, na katerega smo prešli 30. oktobra 2016.

Skoraj vse evropske države ter Severna Amerika premikajo ure na poletni čas. Ta je bil najprej vpeljan v Nemčiji in Avstriji leta 1916, kasneje tudi drugod, vendar se je po drugi svetovni vojni večinoma ukinil. V šestdesetih in sedemdesetih letih se je zaradi energetske krize marsikje ponovno vpeljal.

Leta 2000 je EU sprejela tudi direktivo o poletnem času. Prehajanje na poletni čas je sicer v Sloveniji uredil že zakon iz leta 1983, sprejet zaradi naftne krize. Da pa vsako zadnjo nedeljo v oktobru premaknemo uro nazaj in zadnjo nedeljo v marcu za uro naprej smo dokončno določili leta 2006.

Medtem ko zagovorniki premikanja urnih kazalcev opozarjajo na prihranek energije, pa nasprotniki menijo, da premikanje kazalcev negativno vpliva na biološko uro ljudi in poslabšuje njihovo razpoloženje in zdravje.