Regijska bolnišnica: Uradno odprli razvojno ambulanto s centrom za zgodnjo obravnavo

V Splošni bolnišnici Murska Sobota je včeraj uradno odprla svoja vrata Razvojna ambulanta s centrom za zgodnjo obravnavo, ki je začela delovati v letošnjem juliju. Razširjena individualna in timska obravnava se osredotoča na otroka in celotno družino.
S 1. januarjem 2019 je vstopil v veljavo nov Zakon o celostni zgodnji obravnavi otrok s posebnimi potrebami. S tem so se prejšnje razvojne ambulante z okrepitvijo timov s povečanjem števila zdravstvenega osebja in drugih strokovnjakov preoblikovale v Centre za zgodnjo obravnavo otrok s posebnimi potrebami. V razvojni ambulanti s centrom za zgodnjo obravnavo soboške bolnišnice razširjeno individualno in timsko obravnavo nudijo zdravnik specialist pediater, fizioterapevt, diplomirana in srednja medicinska sestra, zdravstveni administrator, delovni terapevt, logoped, socialni delavec, specialni pedagog, psiholog in po potrebi drugi strokovnjaki.

Za potrebe razširjene razvojne ambulante so renovirali prostore v pritličju stavbe stare porodnišnice. Tako je na voljo sedaj 6 sodobno opremljenih ambulant, ki so enostavno in prijazno dostopne tudi za  tiste gibalno najbolj ovirane. Direktor soboške bolnišnice je ob tej priložnosti dejal, da so otroci naše največje bogastvo, zato so v bolnišnici zavestno šli v projekt prenove prostorov stare porodnišnice za namene novega centra. Izrazil je prepričanje, da bo s predanostjo in voljo tamkajšnjih zaposlenih zagotovo dosežen skupen cilj – pomagati otrokom v vseh razvojnih področjih.

“Otroški možgani, tudi ranjeni ali poškodovani so sposobni velikih sprememb. Če ima otrok v razvoju pravilno spodbudo in podporo lahko napreduje, če tega nima, bo izid slabši. Zato smo tukaj, da otrokom pomagamo v teh zgodnjih letih krepiti njihov razvoj na vseh razvojnih področjih. Trudili se bomo še naprej, da bodo imeli dobre možnosti za razvoj, družine pa vso našo podporo,” je povedala zdravnica, specialistka pediatrije, Valentina Golob, ki je zdravniško delo v razvojni ambulanti prevzela v letošnjem juliju.

Otvoritev so s simpatičnim nastopom popestrili člani društva Sožitje, predpraznično vzdušje in utrip prihajajočih praznikov pa so s petjem pričarali dijaki Srednje zdravstvene šole Murska Sobota pod mentorstvom profesorja Edvarda Jakšiča. Zelo pomembni novosti, ki ju prinaša novi pristop pri obravnavi otrok s posebnimi potrebami, sta vključitev otrokove družine in multidisciplinarno ter transdisciplinarno timsko sodelovanje pri njegovi obravnavi.

Centri oziroma razširjene razvojne ambulante se povezujejo z vrtci, osnovnimi šolami, centrom za socialno delo in drugimi. Tako so vsi deležniki, ki obravnavajo otroka s posebnimi potrebami in njegovo družino, povezani v celoto, ki nudi sistemsko oporo družinam.

Dejavnost razvojne ambulante v soboški bolnišnici sega v leto 1975, ko je ledino na tem področju začel orati zdravnik, specialist pediatrije, Miroslav Tobias, nato pa nadaljevala zdravnica, specialistka pediatrije, Leonida Kous. V Sloveniji je vsako leto v zgodnjo obravnavo na novo vključenih okoli 400 otrok s posebnimi potrebami, skupno pa je take obravnave v predšolskem obdobju deležnih 1200 otrok. V lanskem letu so v soboški bolnišnici v 3.134 obravnavah pregledali 498 otrok in v letošnjem letu (obdobje januar-16. december) so v 4.827 obravnavah pregledali 549 otrok.