“Uporaba skirojev je zelo moderna, enostavna, a hkrati tudi nevarna”

Električnih skirojev v prometu je zadnje čase vse več, tako kot je na cestah vse več električnih koles. Z njihovo uporabo se namreč izboljšuje tudi mobilnost ljudi.
Uporaba skirojev je zelo moderna, enostavna, a hkrati tudi nevarna. V zadnjem letu policisti beležijo kar nekaj nesreč, v katerih so udeleženi uporabniki električnih skirojev. Po navadi so kot posledica prometnih nesreč s temi lahkimi prevoznimi sredstvi prisotne telesne poškodbe, tudi hujše.

“Uporaba električnih skirojev je zelo enostavna, hkrati pa tudi nevarna. Prva težava je, da skiroji dosežejo velike hitrosti, kolesa so majhna, zato lahko uporabnik hitro izgubi ravnotežje in pade. Druga težava pa je v tem, da je uporaba skirojev dovoljena na površinah, namenjenim pešcem oziroma kolesarjem,” sporočajo iz policije. Električni skiroji so neslišni, zato jih ostali udeleženci po navadi niti ne opazijo oziroma ne slišijo. Po trenutni zakonodaji se električni skiro uvršča med t.i. posebna prevozna sredstva, ki se jih lahko uporablja v cestnem prometu na površinah, namenjenim pešcem in kolesarjem, ter v območjih za pešce oz. območjih umirjenega prometa. Skiro je potrebno uporabljati tako, da ne ogrožamo oziroma oviramo pešcev in kolesarjev.

Žal pa nikjer ni predpisano, kakšna zaščitna sredstva moramo uporabljati pri vožnji in nikjer ni  predpisanih pogojev za vožnjo. Uporabnikom električnih skirojev svetujemo, da kljub temu, da zakonsko ni predpisano, uporabljate zaščitno čelado, ki se jo uporablja pri kolesarjenju ali rolanju, pa tudi ščitnike za kolena in komolce, vsaj otroci. “Najpogostejši uporabniki skirojev so sicer tisti, ki imajo že nekaj predhodnega znanja iz  cestnoprometnih predpisov, so pa med njimi tudi otroci in teh, opažamo, je vse več. Otroci električnih skirojev ne smejo uporabljati samostojno, torej brez spremstva staršev,” še sporočajo iz policije.