Uničevanje kombajnov: Minule dogodke obsojajo tako na KGZ Murska Sobota kot tudi na Ministrstvu za kmetijstvo

V minulih dneh je na radgonskem in lenarškem območju bilo uničenih najmanj 11 kombajnov, kar je povzročilo zamude pri siliranju koruze, o čemer smo že poročali. Z uničevanjem kombajnov je neznanec oz. so neznanci povzročili ogromno gmotno škodo, dogodke pa obsojajo tako na KGZ Murska Sobota kot tudi na Ministrstvu za kmetijstvo.
Težko je sicer verjeti, a je resnica, mnogi kmetje ne upajo več s kombajni v koruzo. Neznanci namreč v Slovenskih goricah, v koruzo namerno postavljajo nerjavečo cev, ki uniči kombajn; V nekaj dnevih bilo že najmanj 11 tovrstnih poškodovanj kombajnov, kmetje tarnajo, policisti pa ne morejo priti do dokazov, ki bi storilca pripeljali pred sodišče, čeprav je njegovo početje lahko tudi življenjsko nevarno. V samo treh tednih, med 10. in 27. septembrom je namreč na majhnem območju, v občinah Gornja Radgona in Benedikt, bilo uničenih ali vsaj poškodovanih najmanj 11 kombajnov, o čemer smo že poročali.

Čeprav so kmetovalci postali bolj previdni in pred siliranjem in tudi pred košnjo po več ur pregledujejo površine, vsega nikakor ne morejo odkriti. Zavedajo se tudi, da bodo policisti težko odkrili storilca ali storilce, a vseeno upajo in pričakujejo “večjo angažiranost organov pregona pri preiskovanju te zadeve, ki še zdaleč ni nedolžna,” kot nam povedo naši sogovorniki, ki smo jih srečali na veliki kmetiji v Radvencih.

Da gre za absolutni kriminal pri tem dogajanju je prepričan tudi Franc Režonja, direktor KGZ Murska Sobota, ki pravi: “To, kar se dogaja v pomurskem prostoru, je popolnoma nedopustno. Izvedeli smo za te aktivnosti posameznikov, ki povzročajo nemir pri kmetih. Pravica do kmetovanja je zakonita pravica vsakega, ki se ukvarja s kmetovanjem in pridelavo hrane. Republika Slovenija ima težave s samooskrbo, na ta način se težave še povečujejo. Škoda je ogromna, kot pravi, si ne zna predstavljati, kaj to pomeni za določene kmetije. Nedopustno je, da nekdo posega v pravico drugega. Kmetovanje se odvija na prostem, njiva je delovno mesto kmeta. Žetev je eno od opravil, ki ga mora opraviti in če ga nekdo pri tem ovirat, je to za mene absolutni kriminal.”

Podobno razmišljajo tudi na Ministrstvu za kmetijstvo, ministrica dr. Aleksandra Pivec pa obsoja in zavrača vsakršna zlonamerna dejanja, ki škodujejo kmetom in njihovem premoženju. “Gre za dejanja, usmerjena zoper kmete in kmetijstvo, ki so popolnoma neprimerna ter ne predstavljajo primernega načina reševanja kakršne koli problematike, ki bi lahko bila morebiten povod za tovrstna dejanja. Nujno je ukrepanje pristojnih organov v državi, da se odkrije, kdo škoduje kmetom in uničuje njihovo premoženje ter da tovrstno ravnanje preneha. Kmetje so že tako prepogosto tarča kritik in kamen spotike, čeprav opravljajo eno najpomembnejših družbenih del. Kmetje so prvi v vrsti tisti, ki skrbijo za to, da imamo na krožnikih hrano. Zato si zaslužijo predvsem naše globoko spoštovanje, ne pa nasprotovanje ali celo škodovanje. Tovrstna dejanja zato ostro obsojam in jih ne sprejemam in pozivam k strpnosti ter iskanju rešitve v okviru dialoga. Zato pa je potreben tudi pogum nasprotnikov kmetov, da se ne skrivajo in strahopetno škodujejo, temveč se iskreno soočijo v dialogu in iščejo rešitve. Sama sem pripravljena pomagati, v kolikor bo do mene taka pobuda tudi prišla,” je povedala ministrica.