Umrl častni predsednik gasilske zveze Lendava in PGD Čentiba

V prostorih vaškega doma v Čentibi so tamkajšnji gasilci s povabljenimi gosti opravili žalno sejo za nedavno preminulim Jožetom Koconom, častnim predsednikom gasilske zveze (GZ) Lendava in PGD Čentiba ter dobitnikom najvišjega gasilskega priznanja. Žalne seje se je udeležil tudi podpredsednik GZ Slovenije, Milan Antolin, ter predstavniki GZ Lendava, PGD Dolga vas, PGD Turnišče in PGD Lendava.

“Jože Kocon se je rodil 17.8.1928 v kmečki družini v Petišovcih. Leta 1954 se je preselil v Čentibo, kjer je svoje bogato življenje vse do zadnjega izdihljaja. Jože si je v Čentibi ustvaril družino, rodila pa sta se mu sin in hči. Že v svoji rani mladosti je bil velik pristaš gasilstva. Tako je v gasilske vrste, v takratno GD Petišovci, vstopil takoj po vojni, leta 1946. Leta 1947 je bil izvoljen za tajnika GD Petišovci, leta 1952 pa za predsednika omenjenega društva. To funkcijo je opravljal do leta 1954, ko se je preselil v Čentibo in tudi tam vstopil v gasilske vrste ter postal tajnik takratnega GD Čentiba.

Leta 1958 je bil izvoljen za predsednika omenjenega gasilskega društva in to funkcijo opravljal vse do leta 1981. Leta 1972 je bil izvoljen za tajnika takratne občinske gasilske zveze Lendava, ter to delo opravljal do leta 1984, ko je bil izvoljen za predsednika. Predsedniško funkcijo je v GZ Lendava opravljal 25 let, nakar je postal častni predsednik GZ Lendava.

V letu 1987 je dobil priznanje za posebne zasluge, pri razvoju gasilstva v občini Lendava. Leta 1985 je prejel značko z diplomo Sveta pomurskih gasilskih zvez, za zasluge pri razvoju gasilstva tako v Sloveniji kakor tudi na sosednjem Madžarskem, kar je botrovalo podpisu listine o medsebojnem sodelovanju med GZ Slovenije in gasilskim poveljstvom županije Zala in podpis listine o sodelovanju med GZ Lendava in gasilskim poveljstvom mesta Lendava. Nekaj let je bil član plenuma GZ in med letoma 1984  in 1988 predsednik nadzornega odbora GZ Slovenije.

Leta 1994 je dobil odlikovanje za posebne zasluge, leta 1995 pa za dolgoletno delo v gasilstvo (40 let). Leta 1998 je prejel priznanje Matevža Haceta, ki je najvišje gasilsko odlikovanje. V letu 1999 je prejel priznanje GZ Slovenije 1. stopnje, v letu 2005 pa zlato plaketo GZ Lendava ter značko za dolgoletno delo v gasilstvu (60 let).  V letu 2015 je prejel zadnje priznanje, priznanje za dolgoletno delo v gasilstvu (70 let). Kocon je bil med drugim v letih 1975 in 2004 predsednik KS Čentiba in ima veliko zaslug za pridobitev vodovoda in telefonije v vasi. Med drugim je sodeloval tudi v pevskem zboru,” je njegovo pot opisal predsednik PGD Čentiba, Janez Meolic.

Nekaj besed je na žalni seji vsem prisotnim gasilcem in svojcem namenil tudi podpredsednik GZ Slovenije, Milan Antolin. Svojcem je izrekel iskreno sožalje, tudi v imenu vseh slovenskih gasilcev. Dodal je, da delo Kocona ni bilo le opazno, temveč tudi vidno.