Ukinjeno nadomestilo za plačila s kartico

Tudi v Sloveniji se je 13. januarja 2018 izteklo prehodno obdobje po katerem prodajalci ne bodo več smeli obračunavati potrošnikom nadomestil za plačilo s kreditno ali debetno kartico. Ukinitev nadomestil za plačila s kartico je prinesla Direktiva EU Evropskega parlamenta in Sveta o plačilnih storitvah na notranjem trgu. Uredba velja v celotni EU.
S plačili, ki jih zapovedana ukinitev nadomestil za plačila s kreditno ali debetno kartico, ureja, so se potrošniki srečali predvsem pri plačilu preko spleta. Predvsem je šlo za nadomestila za plačilo s kreditno kartico nakupa poceni letalskih kart, vstopic in podobnega, pri nas pa tudi na upravnih enotah.

Trenutno se te prakse najpogosteje poslužujejo letalske družbe in prodajalci različnih vstopnic, prav tako jih pogosto zaračunajo manjša podjetja pa tudi nekateri državni organi. S prenosom evropske direktive in uveljavitvijo omenjenega zakona bo tako prepovedano, da prejemnik plačila zahteva nadomestilo za transakcijo s kartico. Z uveljavitvijo novih pravil naj bi evropski potrošniki po ocenah Evropske komisije skupno privarčevali več kot pol milijarde evrov.

Za nekatere kartice pa bodo provizije še naprej možne, med njimi so na primer kartice American Express in Diners Club ter poslovne oz. komercialne kartice. V teh primerih provizija ne bo smela preseči neposrednega stroška, ki ga zaradi sprejetja kartičnega plačila nosi prejemnik plačila.

Uredba tudi za večjo varnost

Ukinitev nadomestil za plačila s kartico pa ni ednino, kar ureja uredba. Po novem se bo odgovornost potrošnika za zlorabe kreditne kartice znižala iz 150 na 50 evrov. S sistemom potrjevanja bo potrošnik tudi potrdil obstoj sredstev na kartici, ki zadoščajo za plačilo konkretnega zneska pri ponudniku.

Zaradi nove uredbe naj bi bilo plačevanje s karticami tudi bolj varno. Vsi ponudniki plačil s kreditnimi karticami bodo morali dokazati, da izpolnjujejo varnostne pogoje. Vsi se bodo morali tudi držati močnega načina preverjanja (ang. Strong Consumer Authentication) in s tem varovati potrošnika pred zlorabami.

Obenem nova evropska pravila prinašajo še boljšo zaščito potrošnikov pred zlorabami in prevarami ter težavami pri izvajanju plačil, krepijo pa tudi pravice potrošnikov na tem področju.