Prihodnji teden se ukinja omejitev gibanja na občine

Ker je sedemdnevno povprečje potrjenih primerov v torek znašalo 827, v bolnišnicah pa se je zdravilo 864 bolnikov s covidom-19, to pomeni, da je država glede na vladni semafor prešla v oranžno fazo. S tem se sproščajo določeni ukrepi, tudi omejitev gibanja na občine.
Vlada je na današnji seji obravnavala spremembe odlokov, s katerimi naj bi sprostila nekatere omejitve, ki veljajo za zajezitev epidemije covida-19. Vladni načrt sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 določa, da država preide v oranžno fazo, ko je sedemdnevno povprečje okuženih pod 1000 in je tudi hospitaliziranih manj kot 1000 bolnikov s covidom-19. “Trendi so pozitivni, toda virus je še vedno med populacijo, zato mora biti naše obnašanje odgovorno,” so včeraj sporočili iz Vlade Republike Slovenije.

S prihodnjim tednom se v šole vračajo preostali razredi osnovne šole in zaključni letniki srednje šole po programu C, kar pa bo veljalo zgolj za zahodno polovico države, za vzhod so predvidene šolske počitnice. V oranžni fazi se po načrtu sproščanja odpirajo tudi nekatere dodatne servisne dejavnosti ter trgovine, dovoljeno bo tudi zbiranje do 10 ljudi in odpravo prepovedi prehajanja občinskih meja. Dovoljeno zbiranje do 10 ljudi, izpiti in seminarji se lahko izvajajo z  do 10 študenti na fakultetah, sledi tudi odpiranje servisnih dejavnosti in trgovin.

Glede tega, ali bo policijska ura ostala, pa je jasno, da se ta ukine, ko je država v rumeni fazi.