Turnišče: Prenovili spomenik iz leta 1750

Da v turniški občini zgledno skrbijo za kulturno dediščino, priča pogled na spomenik iz leta 1750. Tega so pričeli prenavljati že lanskega decembra in v teh dneh obnovo tudi zaključili. Gre za kužno znamenje Trpeči Kristus, nasproti Osnovne šole Turnišče.
Občina Turnišče, je minulega decembra dala obnoviti kužno znamenje Trpeči Kristus, spomenik iz leta 1750, obnova spomenika pa je bila v teh dneh tudi zaključena. Na podlagi kulturno-varstvenih pogojev in soglasja Javnega zavoda Republike Slovenije za kulturno dediščino Območne enote Maribor, je sanacijo izvedel mojster Benjamin Korošec s.p., restavrator umetniških del. Kužno znamenje je bilo očiščeno, odstranjeni so bili nanosi barv, utrjen je bil podstavek, sanirane so bile razpoke, sam material peščenjak je bil dodelan in zaščiten z ustreznimi premazi. S tem so bila opravljena nujna dela za ohranitev kužnega znamenja.

Celotna investicija je znašala okrog 6.000 evrov, sredstva pa je zagotovila Občina Turnišče iz proračuna. “Kultura ni samo kulturno udejstvovanje, je vsakodneven odnos nas do naše kulturne dediščine, do ljudi in do sočloveka. Ravno zato smo v preteklem letu in tudi letos kar nekaj sredstev namenili naši kulturni dediščini, obnovi cehovskih knjig, čevljarskega muzeja, kužnega znamenja, ter Polanščkove domačije. S svojim zgledom do spoštovanja naše zgodovine ustvarjamo pogoje za naš narodni in človeški obstoj,” je povedala tamkajšnja županja, mag. Vesna Jerala Zver.