Turku pol leta pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta

Predvčerajšnjim smo poročali o manjšem incidentu na mejnem prehodu v Petišovcih, ko je turški državljan hrvaškega policista najprej pljunil, za tem pa slovensko policistko odrinil. V hitrem postopku na murskosoboškem okrožnem sodišču mu je včeraj bila izrečena kazen.
Predvčerajšnjim okrog 12.30 ure so na vstopu v našo državo pri skupni mejni kontroli hrvaški varnostni organi izvajali postopek zoper voznika tovornega vozila, 52-letnega državljana Turčije. Slednji se je v postopku, zaradi izrečene globe s strani hrvaških mejnih organov razburil, hrvaškega policista najprej pljunil, slovensko policistko pa za tem odrinil, nakar je bil prijet in pridržan. S kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja Napada na uradno osebo je bil priveden na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, Okrožnega sodišča v Murski Soboti.

Omenjenega turškega državljana so na sodišču v Murski Soboti obravnavali včeraj, po načinu pospešenega kazenskega postopka, ki so ga na murskosoboškem okrožnem sodišču uvedli pred kratkim, s katerim hitreje končujejo postopke predvsem proti tujcem. Tujca so, zaradi storitve kaznivega dejanja po prvem odstavku 300. člena Kazenskega zakonika (KZ), obsodili na šest mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta.

Prvi odstavek omenjenega člena KZ sicer pravi, da kdor napade ali resno zagrozi, da bo napadel uradno osebo ali drugo osebo, za katero ve, da pomaga uradni osebi, ko ta opravlja naloge policije ali državne varnosti ali varuje javni red, ali osebo, ki opravlja naloge v zvezi z izvrševanjem kazenskih sankcij, se kaznuje z zaporom od šestih mesecev do treh let.