Turizem v Pomurju: Lani presegli milijon nočitev

Turizem je tudi za pomursko regijo že od nekdaj prava razvojna priložnost. Pomurje ima veliko še neizkoriščenih turističnih danosti. Značilnosti prostora, ohranjenost narave, vodni viri in značilnosti poselitve so potenciali, ki omogočajo oblikovanje prepoznavnega in regionalno značilnega turističnega produkta. Lanske številke govorijo v prid pomurskemu turizmu.
Turizem je v Pomurju vse pomembnejša gospodarska panoga. V pokrajini ob Muri imamo približno 500 turističnih ponudnikov, ki letno ustvarijo skupno okrog sto milijonov evrov prihodkov in imajo zaposlenih okrog 1.600 ljudi. Lani smo v pomurski regiji presegli milijon nočitev, kar želijo turistični ponudniki ponoviti, ali celo preseči. Kljub prelepi naravi in bogati turistični ponudbi, pa za Pomurje še vedno velja, da je nekakšen skriti biser slovenskega turizma.

V Pomurju imamo nekaj več kot 7.000 turističnih ležišč, regija pa na turističnem zemljevidu Slovenije pridobiva z raznovrstno ponudbo. Pričakovano, največ gostov je v termah in zdraviliščih, saj je takšen turizem neodvisen od vremena. Kot navajajo pri Slovenski turistični organizaciji, je Pomurje lani obiskalo okrog 312 tisoč gostov, ki so tukaj opravili nekaj več kot milijon nočitev in v povprečju tukaj ostali tri dni.

Veliko je povpraševanja predvsem po welness storitvah, česar pa se zaveda čedalje več ponudnikov teh storitev, vsekakor pa ne gre brez bazenov in termalne vode. V ospredje čedalje bolj prihaja aktivni oddih, torej recimo koriščenje preko 600 kilometrov urejenih in označenih kolesarskih poti in pohodništva ter nenazadnje obisk soboškega Expana in razglednega stolpa Vinarium v Dolgovaških goricah, ki pa sicer ni povsem izkoriščen. V pomurskih turističnih nastanitvenih objektih je bilo ustvarjenih okrog 10% vseh turističnih prenočitev, od tega je bilo največ prenočitev domačih turistov.