Turizem: Lani v Pomurju skoraj 1,2 milijona nočitev

Turizem je tudi za pomursko regijo že od nekdaj prava razvojna priložnost. Pomurje ima veliko še neizkoriščenih turističnih danosti. Značilnosti prostora, ohranjenost narave, vodni viri in značilnosti poselitve so potenciali, ki omogočajo oblikovanje prepoznavnega in regionalno značilnega turističnega produkta. Tudi lanske številke govorijo v prid pomurskemu turizmu.
Turizem je v Pomurju vse pomembnejša gospodarska panoga. V pokrajini ob Muri imamo približno 500 turističnih ponudnikov, ki letno ustvarijo skupno okrog sto milijonov evrov prihodkov in imajo zaposlenih okrog 1.600 ljudi. Lani smo v pomurski regiji imeli eno najuspešnejših turističnih sezon, saj smo zabeležili skupno kar 1,2 milijona nočitev, kar želijo turistični ponudniki ponoviti, ali celo preseči. Lani jim je to, glede na primerjavo lanskih podatkov, tudi uspelo. Kljub prelepi naravi in bogati turistični ponudbi, pa za Pomurje še vedno velja, da je nekakšen skriti biser slovenskega turizma.

Pokrajino ob Muri sicer obišče največ domačih gostov, njihove navade pa se z leti spreminjajo. Prevladuje predvsem podeželski in termalni turizem, njihova predstava o počitnicah v Pomurju pa je bolj v smislu sprehajanja po gozdov, poležavanja v naravi, … Trenutno najaktualnejši turistični točki v Pomurju sta lendavski Vinarium, ta je zabeležil okrog 390.000 obiskovalcev, in vrata v Pomurje, Murskosoboški Expano, s 17.500 obiskovalci. Pomurski turistični delavci so s številom prenočitev več kot zadovoljni. 1,2 milijona nočitev je ustvarilo 400.000 obiskovalcev, kar pomeni, da je slika povprečne dobe bivanja malo slabša kot bi si jo želeli, znaša nekje 3,2 dni. To je ena izmed vrzeli Pomurskega turizma, druga je razdrobljenost in pomanjkanje sodelovanja med turističnimi ponudniki.

V Pomurju imamo nekaj več kot 7.000 turističnih ležišč, regija pa na turističnem zemljevidu Slovenije pridobiva z raznovrstno ponudbo. Priljubljenost term in zdravilišč ostaja, saj je takšen turizem neodvisen od vremena. Veliko je povpraševanja predvsem po welness storitvah, česar pa se zaveda čedalje več ponudnikov teh storitev. V ospredje čedalje bolj prihaja aktivni oddih, torej recimo koriščenje preko 600 kilometrov urejenih in označenih kolesarskih poti in pohodništva.